8 четения

Валентин Ламбев: „Предстоящите избори са основополагаща стъпка в промяната на политическия модел“

Валентин Ламбев е под номер 2 в листата за народни представители на коалиция „БСП за България“ в IV МИР Велико Търново. Областен и общински председател на БСП Велико Търново. Втори мандат общински съветник, управител на частна фирма, икономист по образование. Завършва успешно Българско училище за политици „Д. Паница“.

„Гледам на тези парламентарни избори не като поредното пренареждане на властта, а като основополагаща стъпка в промяната на политическия модел и неговите носители – пряко отговорни за състоянието на днешна България. Отстраняването на тези, които в последните десетилетия мислеха едно, говореха друго, а правеха трето. Днес наред е ГЕРБ. Те видимо мъчително, но и поучително се разделят с властта с горчивия привкус на неизбежния тежък назидателен урок в тези избори.

В законодателната програма на новия парламент приоритетно трябва да бъдат включени поне три законопроекта, всеки от които е с важно значение за нашия многомандатен избирателен район.

На първо място това е законът за великите стари български столици, една от които е и В. Търново. Още през 2006 г. в интелектуалните среди на старопрестолнината ни се роди предложение за такъв закон. Целта беше не толкова да се запълни нормативния вакуум от времето на демократичните промени, колкото да се формира законодателната основа за системна и дългосрочна държавна политика към старите български столици. Това е закон, от който ГЕРБ очевидно нямаха интерес. От една страна той би ги обвързвал с ясни ангажименти и отговорности, включително и с осигуряване на необходимите ресурси. От друга страна, такъв закон би им вързал ръцете за бутафорни залитания, към които имаха определена склонност. Така например В. Търново беше под угрозата да се сдобие и с алтернативен царски дворец, този път върху хълма Трапезица. Според медиите, премиерът Борисов беше дал зелена светлина за тази нелепост.

Липсата на законова уредба даде необходимия картбланш в лицето на Министерството на културата за поредната бутафория, наречена „България в миниатюри“. Тя ще изникне върху столичния квартал „Френк-хисар“. И това са само два примера, които показват, че неотложното приемане на закон за старите български столици наистина е приоритет. Той ще даде нов статут на Велико Търново, а неговите жители с пълно основание ще се титулуват и като „старостоличани“.

От всякакви лобистки текстове и законови вратички трябва да бъде изчистен и законът за културното наследство. Архитектурното наследство в областта трябва да бъде опазено от безразсъдна намеса, за да не превърнем и нашите градове в поредните грозни примери от типа на Хасково, Пловдив и др.

„Без Великотърновския университет Велико Търново ще заприлича на Велики Преслав“ – казваше един от предходните ректори на нашата алма матер. Сходна е съдбата и на свищовския икономически вуз – един от най-старите в страната. Трябва да възстановим, включително и със законови промени, реномето на тези водещи допреди години висши учебни заведения и техния академичен състав.

Това са само няколко щриха от разгърнатата ни политическа програма – и законодателна, и управленска. Те са важни за нашия избирателен район и аз лично се ангажирам с крайната им реализация. Затова гласът на всеки избирател на „БСП за България“ е глас за градивната промяна.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!