Забава и знание

Жените предпочитат платената работа пред домакинската

По-голямата част от жените по света предпочитат платената работа пред домакинската и почти толкова мъже са съгласни с тях, дори в райони с традиционно по-малко представители от нежния пол в работната сила, според изследване, цитирано от Ройтерс.
Само една трета от всички запитани предпочитат жените-домакини, установи проучване на Международната организация на труда и „Галъп“.
Половината от жените в трудоспособна възраст в света са ангажирани на пазара на труда, сравнено с три четвърти от мъжете. Тези нива се променят в различните региони, като само една четвърт или по-малко жени са трудово заети в Южна Азия, Северна Африка и арабските държави.
Изследването обхваща 149 000 възрастни от 142 страни и територии, с които са проведени интервюта. То цели да установи кои са факторите, които оказват влияние върху участието на жени на пазара на труда.
„На фона на значителния прогрес, който жените направиха на пазара на труда, има още много какво да се желае. Ползите от женското икономическо овластяване за индивидите, семействата и обществата като цяло са ясни от десетилетия, и все пак равенството между половете не е постигнато навсякъде“, пише в проучването.
По света 70 % от жените и 66 % от мъжете предпочитат представителките на нежния пол да имат платена работа. В Северна Африка и арабските държави съответно 57 % и 52 % от мъжете предпочитат жените им да работят. Същевременно средностатистически жените получават 77 % от заплащането на мъжете. Разликата не е свързана с нивото на икономическо развитие на страната и не може да се обясни с различия в образованието, опита, възрастта или прекъсванията в кариерата. Изследването приписва вината на „широко разпространена дискриминация – съзнателна или несъзнателна – против жените“.
Балансът между работата и семейството е едно от големите предизвикателства пред развитите и развиващите се икономики, а несправедливото отношение на работното място е един от най-големите проблеми.
Получените резултати могат да помогнат на правителствата, работодателите и работническите организации, които желаят да използват женския талант, да организират обучения за жени и да привлекат вниманието на мъжете към ползите от увеличаването на приходите в домакинството.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *