3 четения

Кандидатите на „Обединени патриоти” представиха приоритетите си в образованието пред синдикалисти

ТРИ СА ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ, КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ РЕШЕНИ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО. Те са свързани с професионалното образование и квалификация, както и с нерешените въпроси в сферата на средното и висшето образование в България. Това обявиха по време на вчерашната си среща от Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО” с представители на Синдиката на българските учители към КНСБ в старата столица. В нея се включиха учители от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Златарица и поставиха пред патриотите част от проблемите, пред които са изправени.

„Днес всички политически партии, особено управляващите, заявяват, че образованието е приоритет. Но политиката, която водеха, показва обратното. За последните 28 години се изредиха 17 правителства и 24 министри на образованието. Осем пъти образованието е променяло своя статут в системата на управлението в различни министерства. А в последните 10 години се изредиха 10 министри на образованието”, заяви доц. д-р Милен Михов, водач на листата на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО” за Великотърновски избирателен район. Той посочи, че последното назначение в образованието в лицето на Меглена Кунева като министър показва, че всеки, запътил се към властта, може да управлява образованието. Затова трябва да бъде сложен край на подобни експерименти.

Липсата на подготвени кадри се чувства във всички браншове и отрасли на икономиката и затова държавата и бизнесът трябва да потърсят заедно механизми и да приложат адекватни мерки в краткосрочен план, категорични са кандидатите за народни представители от „Обединени патриоти”. Според тях на следващо място трябва да се стабилизира средното образование, което търпи силна трансформация след приемане на Закона за предучилищното и училищното образование. Необходимо е също решаване на проблемите, свързани със системата на финансиране, стана ясно по време на срещата. Сред приоритете на коалицията е решаване на проблемите във висшето образование чрез стабилизиране на преподавателския състав и учебните програми, както и да се работи в посока за повишаване на заплащането на университетските преподаватели.

По време на срещата „Обединени патриоти” заявиха своето желание за подписване на меморандум от всички политически партии по някои от най-наболелите проблеми в системата на образованието.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Кандидатите на „Обединени патриоти” представиха приоритетите си в образованието пред синдикалисти

  • 09.03.2017 в 9:36
    Permalink

    Обединените патриоти представиха своите приоритети в областта на образованието пред синдикалисти от областта. Такова заглавие ни залива от първите страници на днешния регионален печат…Само че, първо -представителните синдикати в България не са само КНСБ , а и „Подкрепа“ НУС и др. Второ -тези срещи стават само преди избори, говорят се едни и същи неща, не се поема никаква отговорност, ако не се случат и се целят други неща…Говоря това, защото съм провеждал такива срещи със същите хора през 2007 година..резултатите всички ги виждаме. Трето – не е коректно довчера да се усмихвате ласкателно на г-жа М.Кунева по коридорите на Народното събрание, а днес да се хвърлят всички вини на тази особа, само защото не е на власт в момента… И последно, но не по важност, трябва определено да кажем, че отношението на всички политически партии към болното ни образование е еднакво- никога то не е било приоритет във Вашите намерения и виждания, пренебрегвайки с години сериозните язви в самата му структура и същност, Вие, представителите на всички политически партии, допринесохте за пълния духовен разпад на нацията ни, за чудовищната неграмотност и увеличаваща се агресия сред подрастващите, която добива застрашителни размери…И това не е някакво осъждане спрямо Вас, това е вътрешното ми усещане за случващото се в България последните 27 години…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!