29 четения

С нова техника разполага очното отделение в горнооряховската болница

Над 30 операции от катаракта са направени от декември досега с новия апарат в отделението по очни болести в болницата в Горна Оряховица. Най-младият пациент, който се е оперирал в лечебното заведение от т.нар. перде, е 53-годишна жена, съобщи д-р Илияна Донева, началник на отделението. С новия модерен апарат, произведен от немската компания „Цайс“, много бързо се извършва изчистването на катарактата.

„С апарата се прави 2 мм отвор, влиза се в увредената леща и се почиства с ултразвук, затова не се налага шев. Всички процедури се командват от системата, а цялата операция, включително и стерилната превръзка, продължава около 15 минути”, обясни д-р Донева. Тя уточни, че пациентите се насочват към отделението от личните лекари. Самите лещи не се поемат от Здравната каса и се закупуват от пациентите, докато операцията е безплатна.

Новият апарат – факоемулсификатор, е закупен на изплащане и е монтиран в отделението през декември миналата година. Цената му е около 54 хил. лв., уточни д-р Иван Иванов, управител на болницата в Горна Оряховица. Със закупуването на новата техника лекарите отчитат и значителен интерес към операциите. Само в понеделник са извършени 6 операции. Подобни интервенции в отделението се прилагат от седем години, но с новия апарат значително ще се подобри работата на специалистите.

„В отделението идват и хора, които са оперирали едното си око на друго място, а сега избират да се оперират при нас”, каза още д-р Донева. Офталмологът допълва, че вече не се чака катарактата да „узрее“, тъй като това е последната й фаза, и препоръчва на пациентите да потърсят помощ от специалист навреме – още при първите симптоми и замъглено зрение.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Един коментар за “С нова техника разполага очното отделение в горнооряховската болница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!