11 четения

Времето от 10 до 17 март: Петък и през уикенда хладно и дъждовно, от понеделник постепенно затопляне

През нощта ще бъде облачно, с превалявания от дъжд. Ще духа слаб вятър от север. Минималните температури ще бъдат между 2 и 5. За района на В. Търново се очаква минимална температура около 5 гр. И през деня ще остане облачно с превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 5 и 8 гр., за В. Търново около 6. Атмосферното налягане преди обяд ще се понижава, след обяд ще се повишава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 24.1 през 1914 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 10.6 през 1987 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 38 минути и ще залезе в 18 часа и 18 минути. Фаза на Луната: две денонощия преди пълнолуние.

И в събота ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Валежите ще бъдат около 15 – 20 л/ кв. м. В неделя ще има значителна облачност, на места със слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. От понеделник до четвъртък облачността ще се променя динамично, с временни увеличения до значителна и на места се очакват слаби превалявания от дъжд. В понеделник и вторник ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт, в сряда и четвъртък вятърът ще бъде слаб до умерен от изток-югоизток.

През първата част от периода – петък, събота и неделя, ще бъде хладно. Минималните температури ще бъдат между 3 и 6. Максималните ще бъдат около 5 – 8. През втората част от периода – от понеделник до четвъртък, се очаква постепенно затопляне. Минималните температури в понеделник и вторник ще бъдат ниски – около минус 1 – 2, максималните температури ще бъдат между 8 и 11. В сряда и четвъртък минималните температури ще бъдат между 3 и 6, а максималните ще бъдат около 12 – 15.

Над западните и централните части на Стара планина от петък до неделя ще бъде облачно с превалявания от дъжд, над 1300-1600 м дъждът ще преминава в сняг. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. От понеделник до четвъртък облачността ще се променя динамично, но ще бъде предимно значителна, със слаби превалявания от дъжд и сняг на места. Вятърът ще бъде умерен до силен, в понеделник и вторник от северозапад, в сряда и четвъртък от юг-югозапад. Максималните температури на 1200 м в петък и събота ще бъдат около 1 – 2. В неделя, понеделник и вторник се очакват по-ниски температури и максималните на 1200 м ще бъдат около минус 3 – минус 2. В сряда и четвъртък максималните температури на 1200 м ще се повишат и ще бъдат около 5 – 6. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!