Новини

Мариана Бояджиева: „Имаме много силна програма в сферата на образованието“

Мариана Бояджиева е под номер 3 в листата на коалиция „БСП за България“ от IV МИР Велико Търново. Народен представител в 42-рото и 43-тото НС, заместник-председател на Комисията по културата и медиите, заместник областен управител 2005 – 2009 г., историк по образование. Заместник-председател на ПГ на БСП, заместник-председател на Обединението на жените социалистки, член на НС на БСП, председател на Областния и Общинския съвет на БСП. Образование, наука, култура и социална политика са основните направления, в които Мариана Бояджиева работи в два поредни мандата като народен представител. Вносител е на 26 законопроекта по тези направления.

„Темата за образованието ми е близка от много години, защото като общински съветник във Велико Търново в два поредни мандата съм председател на комисията по образование. По-късно като заместник областен управител отговарях за образованието и културата. Като депутат продължих да работя по същите теми вече в Народното събрание. Затова твърдя убедено, че в тези избори БСП има много силна предизборна програма в сферата на образованието. Едно от първите неща, за които ще настояваме в следващия парламент, е да бъде направена оценка на въздействието на закона за предучилищното и училищното образование. Трябва да бъдат поправени тези текстове, които носят риск за образователната система. Не приемам, че в учебната програма от първи до дванайсети клас например вече липсва акцентът върху българската литература и история. Междупредметните връзки, повтарянето на класа в началния етап, оценяването на учениците също трябва да бъдат обект на ревизиране, както и работата с децата със специални образователни потребности. Практиката показа, че закриването на помощните училища е крайна мярка и сега вече има изразени мнения от социалните партньори, че поне едно помощно училище във всеки регион трябва да бъде запазено. Една от най-големите слабости на прилагането на закона бе, че не бяха изработени всички необходими държавни образователни стандарти, а законът влезе в сила. Дори и в момента още няма държавни стандарти за финансирането и материална среда.

Друг голям въпрос са делегираните бюджети в образованието. Те имаха положителна роля, но е време този начин на финансиране да бъде преосмислен. Не само парите да следват ученика, но да има и финансиране за качеството на обучение. Това е една от промените, които БСП предлага, и за мен е много важно това да бъде реализирано. За да се работи спокойно, задължително условие е финансирането в образованието от 3.5% да достигне 5% от БВП, както предлагаме от БСП. Назрял е моментът учителската професия да бъде регулирана професия. Това ще повиши нейният авторитет и престиж в обществото.

Държавното финансиране на културата за поредна година бе сериозен проблем. Задължително и тук трябва да се достигне от 0.5% до 1% от БВП. Освен това е наложително проектът за националната стратегия за култура да бъде приет най-после. Законодателна работа има и в сферата на опазване на културното наследство, в Закона за меценатството, за да стане той работещ, преосмислянето на делегираните бюджети в сценичните изкуства, възстановяване на допълнителното финансиране на читалищната дейност, което беше спряно през последните две години. Ще настоявам за достойното заплащане на труда на работещите в музеите, галериите и библиотеките, към които има много високи изисквания, а заплащането е неадекватно. Кауза на всички, които милеят за Велико Търново, трябва да бъде продължаване възстановяването и социализацията на Трапезица не само по проекти, но и с финансиране от държавния бюджет.

Затова с отговорност за всеки искаме промяната и съм сигурна, че промяната ще се случи на 26 март!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *