156 четения

Нанотехнологии съхраняват органи преди трансплантацията им

Нанотехнологии позволяват бързо да се загреят съхранени посредством криогенетиката тъкани, без да им причинят увреждания, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Това може един ден да допринесе за съхраняване на човешки органи преди трансплантациите им.
Новият метод, разработен от учени от университета на Минесота, позволява бързо и равномерно загряване, което не влияе върху жизнеспособността на тъканите.
„За пръв път успяхме да загреем бързо и равномерно биологични образци с по-големи размери, без да предизвикаме увреждането им – заяви ръководителят на екипа Джон Бишоф. – Замразяването на тъкани не бе никакъв проблем. Проблемът досега бе свързан със загряването им, без то да предизвика увреждането им.“
Отдавна съществуват технологии за трайно съхраняване на тъкани. Става въпрос за криогенетиката, която се изразява в замразяване при температури от минус 160 до минус 196 градуса Целзий.
Но при сегашната липса на технология за загряване, което не предизвиква увреждания, предназначените за трансплантации сърца и бели дробове са съхранявани в лед. 60 на сто от тези органи стават неизползваеми, защото е невъзможно да бъдат съхранени повече от 4 часа.
Ако половината от въпросните органи можеха да се присадят, до две години щеше да е решен проблемът, свързан с пациенти в САЩ, които чакат за трансплантации.
Методът се състои в смесване на покрити с железен оксид силициеви наночастици с разтвор, който позволява бързо и равномерно да се генерира топлина във всички образци с помощта на външно магнитно поле. След загряването не били открити признаци за увреждания върху нито един от образците. Освен това тъканите лесно били почистени от наночастиците, след като били размразени.
Учените тествали метода със замразени човешки кожни клетки, парченца сърдечна тъкан и артерии от прасета, след като по-рано бяха успели с помощта на разтвора да размразят съвсем малки едномилиметрови тъкани. Изследването показа, че е възможно да се постигнат същите резултати с по-големи образци, като например цели органи.
Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *