12 четения

Представиха книга за женското движение във Велико Търново

КНИГА, КОЯТО СЕ НАРИЧА „ЖЕНСКОТО ДВИЖЕНИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ 19 И 20 ВЕК“, БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тя излезе в навечерието на 8 март, благодарение на инициативен комитет, в който са се събрали седем дами начело с Мариана Бояджиева.

Книгата е сборник със статии и исторически сведения за началото и развитието на организираното движение на жените от Велико Търново през XIX и XX в. Всички автори са жени – настоящи и бивши служители на Регионалния исторически музей. Една само е представител на педагогическото съсловие в старата столица – Надежда Козлева.

Тодорка Драганова е писала за женското движение през XIX в., Цветана Генчева е посветила статията си на великотърновки, които са се занимавали с обществена дейност от Освобождението до 1944 г. Периодът от 1944 г. до 1968 г. е изследван от Снежина Попова, а Надка Василева е проучвала ролята на жената като двигател на промените в бита на семейството и обществото. Статията на Надежда Козлева е за организацията на жените в общината до 1989 г.

Кинка Панайотова представя писма на Вела Благоева до Найчо Цанов и Цанко Церковски. „Книгата е интересна и със списъка, който авторките са представили. Той включва всички жени, които са били на ръководна работа във Велико Търново от 1968 г. до 1989 г. като народни представители, зам. окръжни прокурори, директори на училища, на предприятия и различни здравни, културни, социални институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!