martineli

martineli

Слоновете страдат от безсъние

Африканските слонове в природата спят средно едва два часа на денонощие и често остават будни в разстояние на близо 48 часа, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Това ги превръща в бозайниците, които страдат най-много от безсъние.
Редица проучвания за свързаните със съня навици са извършени върху слонове в плен. Резултатите показаха, че тези животни спят около 4-6 часа на денонощие. Учените обаче не успели ясно да разграничат периодите на отдих и на активност.
За целите на новото изследване учени от университета Витватерсранд в РЮА следили 35 дни две слоници от стадо слонове в националния парк Чобе в Ботсвана.
Слониците били снабдени с устройства, напомнящи часовници Actiwatch и имплантирани в хоботите им – най-мобилната част на тези животни, когато са будни. Двете слоници били снабдени също с нещо като колиета с жироскопи, за да се следи дали спят прави или легнали.
“Изследването разкрива, че в естествения им хабитат дивите слонове спят само два часа на денонощие – заяви ръководителят на изследването Пол Мейнджър. – Става въпрос за най-краткия сън сред изследваните бозайници, който може да е свързан с голямото им телесно тегло.”
Няколко пъти по време на наблюденията слониците дълго будували, понякога в разстояние на 46 часа, като се придвижвали на разстояние от около 30 километра вероятно за да избегнат бракониери или лъвове. Освен това спели само 1 час на земята веднъж на всеки 3-4 дни. През останалото време спели прави.
Това вероятно намалява възможностите за парадоксален сън, известен също като сън с бързи очни движения и свързан със сънища, отбелязаха учените.
Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *