7 четения

Учени превърнаха черупки от скариди в биоразградима пластмаса

Учени от Нилския университет в Египет разработиха метод, чрез който черупки от скариди се превръщат в тънки слоеве биоразградима пластмаса, предаде Ройтерс. Учените се надяват, че тя ще бъде използвана за производство на екологични торбички за пазаруване и опаковки.
След 6-месечна работа в рамките на двугодишния си проект учените са създали тънък прототип, използвайки хитозан – вещество, съдържащо се в черупките на много ракообразни.
Ако бъде комерсиализиран, методът ще допринесе да се намалят отпадъците, защото черупките 1от скариди се изхвърлят на боклука, и да се увеличи износът на храни, тъй като пластмасата е с антимикробни и антибактериални свойства, отбелязаха учените.
Черупките от скариди могат да заменят използваните за производството на пластмаса синтетични материали и да намалят биологичните отпадъци, произведени от египетската хранителна индустрия.
Черупките се почистват, обработват се по химичен път и се потапят в разтвор, за да се превърнат в тънък пластмасов филм, поясниха учените.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!