4 четения

Учени разкриха защо след цигара ни се допива кафе

Британски учени от университета в Бристол установиха защо след като изпушим една цигара, почти винаги ни се допива кафе – причината е в гените ни, пише в. „Дейли мейл“.
Тези, които притежават гена, свързан глада за пушенето, е по-вероятно да изпитат глад и към кофеина от ароматната течност. Никотинът променя начина, по който тялото преработва кофеина, така че хората се нуждаят от повече кафета, за да усетят ефекта му.
Тези хора, които са предразположени към тютюнопушенето заради тяхната ДНК, е по-вероятно и да жадуват за кофеина, съдържащ се в напитката, повече от останалите.
Учените от Бристол изследвали гените на около 250 хиляди души от Норвегия, Дания и Великобритания. Те се опитали да установят каква е връзката между тютюнопушенето и кофеина. От направените анализи проличало, че онези от изследваните, които притежавали вариацията на „тютюневия ген“, консумират повече кафе, след като изпушат една цигара.
Екипът на проф. Маркъс Мънафо констатирал също, че хората, притежаващи споменатата генна вариация, заради нея изпушват по една цигара повече всеки ден.
„Ако пушите 10 цигари повече от другите хора, вие ще изпивате и чаша и половина кафе повече от тях“, отбелязва Мънафо.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!