43 четения

Учени създадоха резистентни към респираторните вируси прасета

Учени от института Розлин в Единбург създадоха генномодифицирани прасета, които са резистентни към вируса PRRSV, предизвикващ т.нар. репродуктивен и респираторен синдром при прасетата, съобщи Лента.
В изследванията си учените използвали технологията CRISPR-Cas9. С нейна помощ била изолирана част от ген, която е с ключова роля за проникването на вируса PRRSV в клетките. Редактирането на ДНК било извършено в началния стадий от развитието на ембриона, като частта от гена била отнета в лабораторна среда, докато прасенцата все още били просто зиготи (оплодени яйцеклетки). След това ембрионите били имплантирани у прасетата майки.
Анализът показал, че клетките на появилите на бял свят прасенца са резистентни към основните щамове на вируса PRRSV. У животните липсвал протеинът CD163, който е върху повърхността на имунните клетки макрофаги. Установено бе, че прасета, у които кодиращият протеина ген е мутирал, са като имунизирани срещу т.нар. репродуктивен и респираторен синдром при прасетата.
CRISPR-Cas9 позволява да се коригира дефектна ДНК и е вдъхновена от естествен процес, използван от бактерии, за да се защитят от вируси.
Т.нар. репродуктивен и респираторен синдром при прасетата се характеризира със загуба на апетит за кратки периоди, висока температура, спонтанни аборти и раждане на нежизнеспособно потомство.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *