129 четения

Арх. Иван Чолаков, първият и единствен кмет на Стария град, празнува 75 г.

„ЗВУК И СВЕТЛИНА“ И ЖИЛИЩНИЯТ КОМПЛЕКС „ТЕОДОСИЙ ТЪРНОВСКИ“, В КОЙТО ЖИВЕЯТ УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СА ДВЕТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ГОРДОСТИ НА АРХ. ИВАН ЧОЛАКОВ. Днес той навършва 75 г. и признава, че възрастта не му тежи, не го притеснява и не го предизвиква да си прави равносметки. Тази година архитектът чества и половин век творческа дейност. Жилищни комплекси, хотели, автогари, офиси, магазини е оставил зад гърба си арх. Чолаков и всички те са във Велико Търново и областта.

„Светлинното шоу „Звук и светлина“ е най-големият ми обществен ангажимент. Според първоначалната идея тази атракция трябваше да работи всяка вечер, а парите за това трябваше да бъдат събирани като отчисления от хотелите и ресторантите, от туристическите фирми в града. Но не стана така. Затова сега „Звук и светлина” може да се гледа само, ако някой плати за него”, разказва арх. Чолаков, който навремето бил натоварен да ръководи изграждането на обекта. И не крие, че обича да говори за този си период, когато е бил главен архитект на Велико Търново, началник-отдел и зам.-председател на Общинския съвет. Именно като служител в общината той станал член на творческия колектив на екипа, направил „Звук и светлина”.

Двуетажните постройки по ул. „Пиколо”, комбинатът за услуги на ул. „Караминков”, жилищните комплекси „Асеневци“ и „Теодосий Търновски”, в който са апартаментите на преподавателите от ВТУ, са част от неговите майсторски работи като архитект. Той е автор и на хотелите „Рачев – Болярски“ и „Панорама“, на автогарите в Свищов и Елена и на много индивидуални жилищни сгради. Най-голямата му гордост остава жилищният комплекс до университета. С него и с още няколко свои сгради той е спечелил лауреатска награда от Първото световно биенале на архитектурата „Интерарх” в София през 1981 г. Радва се на още една награда – наградата „Велико Търново”, която нашата община дава на изявени общественици в чест на празника 22 март. А през 2013 г. арх. Чолаков беше обявен и за почетен гражданин на старата столица.

МОЖЕ БИ ВЕЧЕ МАЛЦИНА ПОМНЯТ, ЧЕ ИВАН ЧОЛАКОВ Е ПЪРВИЯТ ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАН КМЕТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Управлявал е само Стария град и то за по-малко от две години, но въпреки това е част от историята . „Беше такъв ентусиазъм тогава. Изборите бяха 10 месеца преди 10 ноември 1989 г. Името на арх. Теофилов, лека му пръст, беше най-спряганото за кмет на Стария град, обаче хората избраха мен”, спомня си арх. Иван Чолаков. И разказва, че в онези години Старият град е бил разделен на 15 района. И всеки район си имал общински съветник. Те се занимавали само с проблемите на своите територии. Някои хора искали тази част да остане консервирана, обаче арх. Чолаков не споделял тази идея, поддържал промяната, но при категоричното условие, че всяка реконструкция ще бъде съобразена с духа и енергията, които носи тази част на старата столица.

После дошъл 10 ноември. Мирната революция превърнала ентусиастите в номенклатурчици и така идеята за Стария град отишла в историята. Кметството било разтурено и закрито с едно решение на временната управа на града тогава. „Много пъти съм се опитвал да възродя концепцията за Стария град. С няколко от кметовете после говорих за това, но никой от тях не направи нищо, освен да ме изслуша. А възстановяването на кметството на Стария град не изисква нищо кой знае какво. Би трябвало да е въпрос на юридически правила, защото преди 25 г. то било създадено с указ на президента. Указът все още не е отменен с друг указ, а решението на временната търновска управа не може да е равно по сила на президентски документ.”

АРХИТЕКТУРАТА НА XX В. Е ДРУГАТА ТЕМА, КОЯТО ПРЕДИЗВИКВА АРХ. ЧОЛАКОВ, САМО ЧЕ ГО ЗАПРАЩА НА ДРУГИЯ ПОЛЮС. Той признава, че не харесва много от изградените сега сгради, ярките фасади и безумните витрини, но нищо не може да направи. „Аз съм търновски архитект и държа на лицето на този град. Младите ми колеги понякога залитат към модерното. Нямам нищо против това, но понякога маниерното, приложено в средата на Велико Търново, изглежда по-скоро маниерно, не интересно“, признава архитектът, чийто последен голям обект е експонирането на Шишмановата баня, което направили заедно с арх. Румяна Брайнова.

ИВАН ЧОЛАКОВ Е ЧЛЕН И НА ПРОЧУТИТЕ ПЕТЪЦИ НА ПАНАЙОТ ДИМИТРОВ – ПОНКАТА. Влязъл в тази завера в самото начало, където се събирали всякакви чешити. И продължават да се събират вече 33 г. и 1700 петъка. Иван Чолаков е автор на първата песнопойка на групата. Направил я в чест на 999-я петък и включил в нея 222 песни – всичките от репертоара на приятелския кръг. Петъците имат вече филм, имат си и книга, която се казва „Петъците или повик на духа”и е нещо като история на дружината на скулптора Панайот Димитров. „В тази дружина съм щастлив. Себе си съм, с тези приятели си почивам от всичко, от суетата и напрежението“, казва Иван Чолаков.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!