Новини

Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда допълнителна организация с цел съдействие на българските граждани да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание

Звената на дирекцията в ОДМВР – В. Търново ще работят за дните от 21 до 25 март 2017 г. от 08,30 ч. до 17,00 ч., а на 26 март 2017 г. от 08,30 ч. до 19,00 ч.

В седмицата преди 26 март 2017 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен паспорт)защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.
Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:
1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен/зелен паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.
2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 24 март 2017 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
За да бъде издадено удостоверение е необходимо:


1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР  и РУ при ОДМВР за дните от 21 март 2017 г. до 25 март 2017 г. от 08,30 ч. до 17,00 ч. и на 26 март 2017 г. от 08,30 ч. до 19,00 ч.
2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинска администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗИБРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 26 МАРТ 2017 Г.

 

Източник: Областна дирекция на МВР – Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *