94 четения

Николай Теодосиев: „Държавата не обръща достатъчно внимание не само на малките населени места, но и на общините“

Николай Теодосиев е роден през 1982 г. във Велико Търново. Завършва бакалавърска степен по „Стопанско управление“ и магистратура по „Бизнес администрация“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Най-младият кмет в община Велико Търново – кмет на село Дичин.

Николай Теодосиев е кандидат за народен представител под номер 8 от листата на коалиция „БСП за България“ в IV МИР Велико Търново. Той е представител на тази част от младото поколение българи, които са убедени, че всяка промяна се прави не с думи, а с действия и активната работа на всеки един от нас. И като всеки кмет на малко населено място знае как хората възприемат „голямата политика“ през собствените си проблеми. „В малките населени места възрастните хора се вълнуват основно от ниския размер на своите пенсии, лошата инфраструктура, битовата престъпност и ги боли, че децата и внуците им предпочитат да живеят в София или в чужбина, споделя Николай Теодосиев.

Според най-младия кмет в община Велико Търново държавата не обръща достатъчно внимание не само на малките населени места, но и на общините като цяло. Едва 15 процента от публичните финанси остават за общините, което според Теодосиев е твърде малко. Говорим за силно местно самоуправление, но то няма как да се реализира без финансов ресурс.

Запознат е и с проблемите на малкия и средния бизнес, защото, преди да стане кмет, Николай е бил представител на малкия бизнес. „Държавата вместо да преодстави облекчения на този двигател на икономиката, да го стимулира с преференции, налага данъчни облекчения, които го задушават, смята Теодосиев. Едно от възможните решения според него е предложението от преизборната програма на БСП, което предвижда нулева ставка на данък печалба за 2 години за предприятия, създадени от предприемачи до 35 г. Тази възможност ще стимулира младите хора, които виждат своята реализация в този сегмент от българската икономика.

Друг проблем, който очаква своето решение, откриване на възможност селата, които са част от големи общини, и общини, които са областни центрове, като Велико Търново например, да могат да се възползват от Програмата за развитие на селските райони. За по-малко от 2 години от своето кметуване при него са идвали няколко млади хора, които са имали желание да построят къщи за селски туризъм в с. Дичин, впечатлени от природата наоколо. Това би дало възможност за кандидатстване и по програмите за ремонт и поддръжка на селската инфраструктура, като пътища, улици и канализация. Последният асфалт в село Дичин е поставен преди повече от 40 години, водопроводната мрежа е все още с етернитови тръби, които вече доказано са карцерогенни, а авариите са ежедневие. Николай Теодосиев има решение и за пътната мрежа. „В селата пътната мрежа е четвъртокласна и е на разпореждане на общините. Държавата, според мен, трябва да предвиди целеви пари за общините, които да бъдат само и единствено за ремонт и поддръжка на тази мрежа. Време е и третокласната пътна мрежа, която е държавна, също да стане приоритет по отношение на отделяните финансови средства“, предлага Николай Теодосиев.

Битовата престъпност е друг проблем, който трябва да бъде решен в кратки срокове. В момента полицейският участък, в чиито район попада село Дичин, има трима служители и поддържа седем села. В региона има полицейски участъци със същия брой служители, които поддържат и девет, и десет села. Това трябва да се промени. За да бъде ефективен полицейският патрул, той трябва да работи в две или максимум три села. Може да се постигне бързо, ако администрацията в полицията бъде намалена за сметка на редовите полицаи.

Като кмет на типичното българско село, в което живеят предимно възрастни хора, Николай Теодосиев отбелязва и още един наболял проблем в регион Велико Търново. Това е недостигът на домове за възрастни хора. „По селата има много сгради общинска собственост, които са безстопанствени. От друга страна, в региона има постоянно чакащи възрастни мъже и жени, които имат желание да живеят в такива домове. Държавата може да превърне пустеещите сгради в места, в които нашите баби и дядовци ще получават полагащите им се грижи и ще имат необходимите условия, за да могат пълноценно да се радват на предимствата на третата възраст. Това от своя страна води и до промяна в заплащането на социалните работници, сред които има сериозен недостиг, основан на слабото им залащане“, заявява Теодосиев.

Българското село има бъдеще, въпреки че от години е обезлюдено. В това е убеден Николай Теодосиев, който е роден във Велико Търново. От малък обаче животът го отвежда в село Дичин и го свързва задълго с това прекрасно кътче на Велико Търново. „Обичам да помагам на хората“, споделя Николай. „Когато видя, че съм решил дори и един дребен за всички, но важен за всеки един от тях проблем, съм безкрайно удовлетворен“ усмихва се скромно Николай Теодосиев. Хората на Дичин повярваха на Николай и го избраха за свой кмет. Сега той търси и доверието на избирателите на област Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!