22 четения

Октоподът „разсъждава“ с всяко едно от пипалата си

Две трети от невроните на октопода са разположени в пипалата му, което им позволява да „разсъждават“ поотделно, пише в. „Метро“.
Изданието цитира изследване на израелски учени от Еврейския университет в Ерусалим. Тези главоноги притежават около 500 милиона неврона /кучетата имат 600 милиона/. Само една трета от тях са разположени в централния мозък на октопода, ситуиран между двете му очи. Останалите му са разпръснати по осемте пипала. Това обяснява невероятната ловкост на тези животни.
„Много по-ефективно е разположението на невроните в крайниците на главоногите, изтъква авторът на проучването Бенямин Хошнер. В този случай пипалото действа като самостоятелен мозък, който може да оперира независимо от централния.“
Последният насочва посоката на пипалата и тяхната скорост. Но по-нататъшните инструкции се делегират на всяко отделно пипало. Те могат да действат абсолютно автономно едно от друго, когато например търсят храна под някоя скала. Пипалата са снабдени със стотици вендузи, които имат чувство за осезание, обоняние и вкус. Невероятните възможности на октоподите не спират дотук. Те дори могат да „виждат“ чрез кожата си, тъй като тя е оборудвана със същите светлочувствителни протеини, които са характерни за очите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!