24 четения

Проф. Пенчо Пенчев: „През последните години регионът се развива благодарение на Цветан Цветанов“

 • Проф. Пенчев, през двата ви мандата като областен управител на област Велико Търново как си взаимодействахте с централната изпълнителна власт и с народните представители от ГЕРБ?
 • Лично аз оценявам като много добро партньорството с централната изпълнителна власт. И при двата мандата на г-н Бойко Борисов заедно с народните представители от ГЕРБ сме решили много проблеми. Убеден съм, че не могат да се дадат всички примери за това какво сме правили през двете правителства на Борисов, но ще дам няколко. След разговори с министъра на околната среда Ивелина Василева организирахме среща с областните управители в Гранитна зала на МС във връзка с почистването на речните корита. По-късно по програма „Заетост“ на територията на нашата област бяха ангажирани 100 души, които да почистят най-проблемните участъци в реките. След разговор с министър Лиляна Павлова например бе решен проблемът със свлачището на републиканския път в село Мерданя, както и присъединяването на ВиК – Свищов, към ВиК асоциацията. Искам да подчертая, че съм работил много добре с всички министри и на двете правителства, като от първия кабинет с някои от тях ме свързва приятелство – със Свилен Нейков, Тотю Младенов, Делян Добрев, Томислав Дончев, Сергей Игнатов. Същото може да се каже и за втория кабинет – не искам да ги изброявам, за да не пропусна някого.

Но нека да разширя въпроса – освен с централната изпълнителна власт работихме много добре и с президентството, и с кметовете на общини и населени места от цялата област. Също така и с агенциите като АПИ, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенцията по заетостта и др.

Много проблеми сме решавали заедно и с главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН след пожари, наводнения, обгазявания и взривове в нашата област, с бившия министър на отбраната ген. Аню Ангелов и заместник-министъра Валентин Радев, както и с директорите на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Благодаря на всички тях!

 • Какви проблеми на областта успяхте да решите заедно?
 • Проблеми от най-различен характер – от инфраструктурни до законодателни инициативи. Осигурихме ремонта на пътя Камен – Драганово, както и рехабилитацията на отсечки в различните населени места. Безспорно е, че ограниченият финансов ресурс е пречка да се ремонтират всички пътища, което означава, че има още какво да се направи. Важно е да подчертая обаче, че дължината на републиканската пътна мрежа във Великотърновска област е 936 км, по-дълга от тази в област Варна. Заедно действахме да се реши проблемът със старото сметище в Шереметя, което бе вече с изчерпан капацитет. Знаете, че след това бе направено ново с европейско финансиране по ОП „Околна среда“.
 • Как оценявате ролята на зам.-председателя на ГЕРБ и народен представител от нашия регион Цветан Цветанов за гражданите на областта?
 • Преди да отговоря за ролята на г-н Цветанов за нашия регион, искам да попитам коя друга партия освен ГЕРБ има такъв безспорен лидер и такива личности, които са заместници на партията като Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов и Димитър Николов? И като депутат, и като министър на вътрешните работи, г-н Цветанов е съдействал да се случат редица неща. Например за ремонта на прохода Елена – Твърдица и на пътя Елена – Сливен. Нека не забравяме, че основната заслуга седалището на Апелативния съд и на НАП да са във Велико Търново, също е негова. Безспорен е приносът му бъдещото трасе на АМ „Хемус“ да минава по-близо до Велико Търново, както и за изграждането на АМ Русе – Свиленград. Направеното от него е видимо за хората и те го оценяват.

Аз обаче искам да се спра на качествата, които той притежава. Познавам го от края на 2006 година. Работил съм с него още преди той да стане народен представител и министър на вътрешните работи. Като областен управител съм го търсил по различни поводи. Той винаги се е отзовавал и с негова помощ сме решавали проблеми независимо в коя част от денонощието е. Например при критичната ситуация с язовира в село Горски Сеновец, при катастрофата с цистерната в Дебелец, когато имаше опасност от екокатастрофа и др. През ноември 2014 г. отново работих с г-н Цветанов като народен представител, а от ноември 2014 до 8 февруари 2017 – пак като областен управител заедно си взаимодействахме, за което съм му благодарен.

Много са положителните качества, които той притежава – изключителна работоспособност, памет, аналитичност, обективност, решителност. Ще си позволя само един пример – при наводнението в златаришкото село Сливовица той пристигна на място, както и главен комисар Николай Николов. След което беше разработен проект, който спешно бе подаден към Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС, на която той беше председател, и възстановихме пътя и моста. Споделям мнението и на други, които го познават, че когато са с него, той ги зарежда с положителна енергия. Най-важното обаче за мен е, че независимо от позицията, която той заема в управленската йерархия, той си остава човек с главно Ч.

 • Какви обекти в областта бяха ремонтирани с пари, отпуснати целево от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС?
 • Ето още един пример за ролята на г-н Цветанов за Великотърновска област. За периода 2009 – 2013 г. той бе председател на тази комисия към Министерски съвет. И да припомня, че нормативно областните администрации са част от процедурата по кандидатстване с проектите от общините. За този период бяха реализирани близо 30 обекта в нашата област, пострадали след бедствия или обилни валежи – пътища, мостове, бяха извършени укрепителни мероприятия на свлачища – чрез подпорни стени, диги, бяха ремонтирани църкви. Както споменах – моста в Сливовица, моста в Горски Долен Тръмбеш, моста между павликенските села Мусина и Русаля, моста на село Сушица, пешеходния мост над р. Белица във Вонеща вода и др. Със средства на комисията бяха укрепени свлачища предимно след обилни валежи в златаришкото село Росно, на пътя за хижа „Божур“, на пътищата за еленските села Руховци и Тодювци и не на последно място бе укрепена бреговата ивица в свищовското село Вардим, където заради свлачищни процеси имаше опасност за къщи, стопански сгради и населението от водите на река Дунав. Също бе укрепен и единият бряг на Стара река в с. Кесарево, където г-н Цветанов присъства на откриването на обекта.

Част от ремонтираните църкви са „Света Троица“ в Горна Оряховица, камбанарията на храма в село Мерданя, църквата „Свето Преображение“ в Свищов, църквата в Русаля. Да не забравяме и за църквата и читалището в село Пчелище, които също бяха възстановени с пари от тази комисия чрез два проекта.

И разбира се, бяха направени ремонти на улици в различни градове и населени места, пострадали след обилни дъждове или снеговалежи, след наводнения или свлачища. Много е важно да подчертая, че комисията осигури средства за почистване на речните легла на Янтра във Велико Търново – в района на кварталите „Асенов“ и „Чолаковци“, в селата Пушево и Нацовци и на Килифаревския манастир. Въпреки ограничения ресурс на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане мисля, че за кратък период се свърши доста работа и приоритетно бяха отремонтирани обекти в нашата област, пострадали в резултат на бедствия. Важно е обаче да се отбележи, че дейностите са се осъществявали в населени места независимо от коя политическа партия са кметовете на общините. Тоест критерият бе еднакъв към всички и през последните години регионът се развива в голяма степен благодарение подкрепата на Цветан Цветанов.

Искам в заключение да кажа, че до декември 2006 година не съм се занимавал с политика, а след това влязох в сдружение ГЕРБ и по-късно в партията заради г-н Бойко Борисов и г-н Цветан Цветанов.

Един коментар за “Проф. Пенчо Пенчев: „През последните години регионът се развива благодарение на Цветан Цветанов“

 • 10.03.2017 в 23:50
  Permalink

  Ейй, това герберастите са не само върли комунисти ами и лизачи. Какво е извадил Ц“Ц“ за Търново бе г-н професоре??

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!