19 четения

Семеен портрет. „Благодаря на Анна, че дава на мен и децата спокойствие и уют“, казва водачът на „Нова република“ за областта Иван Иванов

Преди години тя го обикнала внезапно, той нея – постепенно, но необратимо

„ВКЪЩИ ТЯ Е ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА. ПОДКРЕПЯ МЕ БЕЗРЕЗЕРВНО, МНОГО Е ОРГАНИЗИРАНА, СЕРИОЗНА И ПОСЛЕДОВАТЕЛНА, дава на мен и дъщерите ни усещане за спокойствие и уют“. Така казва за съпругата си Анна Иванова доскорошният зам.-председател на 43-тото Народно събрание и водач на листата на „Нова република“ за областта Иван Иванов. Тя и дъщеричките му Дара и София са плътно до него и в настоящата предизборна кампания, а Иван винаги намира време за семейството, като оставя пред вратата на дома злободневните проблеми на политиката.

Анна и Иван са заедно от 20 години. Въпреки че и двамата се търновци, се запознават на студентски купон в София, където тя учи българска филология и логопедия, а той – клинична психология. Тя признава, че любовта към него дошла внезапно, а той пък се влюбил постепенно, но необратимо.

Всъщност Анна е от стар търновски род, а покойните й вече дядо и баба имали доскоро къща на ул. „Сергей Румянцев“. Дядо й – Никола Люцов, бил известен моден шивач с ателиета във Велико Търново и Варна, заради което често изминавал с велосипед за един ден разстоянието между старата и морската столица. Бил достолепен човек, класически пример за възрожденски българин, разказва с респект за рода на съпругата си Иван Иванов.

Двамата много държат на семейните ценности, затова въпитават децата си в любов към българщината, възрожденските добродетели и така, че да са отворени за предизвикателствата на модерния свят.

„АЗ СЪМ ПОДКРЕПЯЩ РОДИТЕЛ И СЕ СТРЕМЯ ДА БЪДА ПРИЯТЕЛ С ДАРА И СОФИЯ. С тях си говорим вече за мода, спортове, правилно хранене, но пък спортовете се упражняват с татко им, който ги води на ски, на състезания по гимнастика, дори и на фитнес със себе си. Стремя се да възпитам самостоятелно мислещи личности, които не просто приемат нещата за даденост, а оглеждат, анализират, виждат сами плюсовете и минусите и умеят да направят перспективата на събитие, което преживяват в момента. Нека вземат решения, които са базирани на опита им. А като типичен представител на нашето поколение, искам децата ни да растат без ограниченията, които ние имахме, да опознават света“, казва Анна. И допълва, че двамата с Иван взели решение на всеки рожден ден на 8-годишната Дара и 7-годишната София вместо материални подаръци, да даряват на децата си емоции и преживявания. Затова миналата година децата за пръв път летели със самолет от столицата до Варна, и то в пилотската кабина! Момичетата не само че не се уплашили, но и леко били разочаровани, защото очаквали машината да лети по-бързо.

„Като психолог давам на децата много любов, но възпитавам и с правила“, споделя доскорошният депутат и водач на „Нова република“ за областта. По думите му, приказният свят е много важен за развитието на детския вътрешен свят, затова любимото нещо на Иван и досега е да разказва приказки на Дара и София. И понеже те вече са по-големи, приказките се превръщат в разговори за училището, приятелите и средата на децата.

„ОТСЪСТВИЕТО МИ ОТ КЪЩИ ЗАРАДИ ПОЛИТИКАТА МЕ ТРЕВОЖИ, НО КОГАТО СЪМ С ДЕЦАТА, ГЛЕДАМ БЕЗРЕЗЕРВНО ДА ИМ ДАВАМ ЕМОЦИИ, ЛЮБОВ И ПОДКРЕПА. Давам си сметка, че като работещи родители най-голямото предизвикателство пред нас е да не прекъсваме връзката, да общуваме пълноценно с децата си. Много държим на семейните вечери, защото този един час е безценен. Тогава сме всички заедно, споделяме и разговаряме за важните неща“, казва политикът от „Нова република“. И признава, че единият от мотивите да се занимава активно с политика е да покаже на децата си, че е важно човек да има публични ангажименти, които изпълнява за доброто на общността.

„В началото не разбираха с какво точно се занимавам. Виждаха ме много по телевизора и някак си им беше трудно, че човек може да работи седнал и да го дават на екран“, признава с усмивка зам.-председателят на 43-тия парламент. И допълва, че малко по-малко започнали със съпругата му да обясняват за политиката, за институциите, така че Дара и София вече са наясно. Нещо повече, когато видят някой парламентарист, често питат родителите си дали казва или не истината.

„Когато реши да се кандидатира за нов мандат, въобще не се изненадах. Той има недовършена работа и щеше да бъде дезертьорство, ако се беше отказал. Радвам се на всяка негова малка победа и знам колко много Иван прави за своя избирателен район. Най-много се зарадвах обаче на победата на „Нова република“ за машинното гласуване, обаче подмяната после истински ме разочарова“, казва Анна. И подчертава, че тези избори всъщност са и тест за хората – дали ще подкрепят усилията и страстта на политици като съпруга й, които влагат много устрем в работата си, постигайки конкретни резултати, или просто ще инвестират напразно доверие в другите, които повече говорят и по-малко работят.

„Да, настина причината да се кандидатирам отново е, че имам много амбиции за Великотърновска област“, допълва на свой ред и водачът на „Нова република“ Иван Иванов.

„МНОГО Е ЛЕСНО ДА СИ В НЕЧИЯ ЛИСТА НА НЯКОЯ ГОЛЯМА ПАРТИЯ. ДА СЕДИШ АНОНИМНО И НЯКАК СИ СИТУАЦИЯТА ДА ТЕ ВКАРА В ПАРЛАМЕНТА. Аз обаче съм човеч с кауза и търся представителство, което най-добре да отговаря на моите разбирания. Изборът смятам, че трябва да бъде мажоритарен, а и работата на депутата също да е мажоритарна. Казах си – няма да е лесно на тези избори, защото да си десен, да не се съобразяваш със статуквото, да вземаш непопулярни мерки, е по-трудният път. Но той е верен път и това много ме амбицира, както и самочувствието, че през тези две години и три месеца свърших много работа за областта ни“, казва Иван Иванов.

А двамата със съпругата му Анна почти в един глас казват, че първото нещо след изборите на 26 март, което ще направят, е да си подарят семейна разходка заедно. Впрочем те са активни планинари и въпреки натовареното си ежедневие намират време за своето любимо хоби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!