33 четения

Търновка събра стотици българи на фестивал в Лондон

СТОТИЦИ БЪЛГАРИ СЕ СЪБРАХА НА ПЪРВИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ WILD ROSE BG MUSIC FESTIVAL В ЛОНДОН. Събитието, който започна на 3 март, беше организирано от 21-годишната търновка Ива Ангеличева.

Десислава Добрева, Михаела Филева, Мария Илиева и Любо Киров пяха в Лондон по покана на Ива, която е студентка в британската столица. Фестивалът беше неин проект, който тя направи като част от програмата си за обучение в университета. „Системата на образованието във Великобритания е доста по-различна от тази в България. Тук първата година на практика не се брои, оценките не се взимат под внимание. Университетът ни дава възможност да се огледаме, да се ориентираме, да свикнем с начина на обучение, да решим дали ни харесва. Оценките от втората година съставляват 30% от дипломирането, а останалите проценти се трупат през третата година, която е и последна. Проектът, който започнах да реализирам, всъщност е половината от тези 70%, които трябва да натрупам сега”, обяснява Ива. Според политиката на университета само най-добрите студенти имат право да изберат как точно да се дипломират. Един от вариантите е организацията на реално събитие. Само осем студенти в университета получили възможността да направят този избор и Ива е една от тях. Така й хрумнала идеята за фестивала.

Тя създала своя компания, в която да работи и да премине през всички стъпки на организацията. Така на 3 март стотици българи, учещи и работещи в Лондон, са получили шанса да пеят заедно с Деси Добрева българския химн, „Една българска роза“, „Облаче ле бяло“, „Лудо-младо“, „Къде си, вярна ти любов народна“ и др. На сцената в първата вечер са се качили още цигуларят виртуоз Начко Богданов и фолклорна формация „Булгара“ от Лондон, както и още една търновка – Михаела Филева. Във втората фестивална вечер звездите били Мария Илиева, която също е от Велико Търново, и Любо Киров.

„Исках фестивалът да потопи гостите в българския дух и традиции, като съчетае в себе си и най-новите тенденции от музикалната и културна сцена на България. Участието на едни от най-популярните и обичани български артисти, както и презентацията на висококачествени български продукти, даде силна заявка за изграждането на фестивалния бранд с висок стил и класа“, каза Ива, която е възпитаник на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” във Велико Търново. Пее в студио „Румина” от малка и е една от най-успешните му възпитанички. Печелила е куп награди от национални и международни фестивали, беше финалистка в X-Factor.

Сн. Мирослав ЧИЧИКОВ

3 коментара за “Търновка събра стотици българи на фестивал в Лондон

 • 10.03.2017 в 14:40
  Permalink

  И българската общност в Милано направихме събиране по случай 3 Март. Пресъстваха 320 човека. Беше уникално организирано.

  Отговор
 • 10.03.2017 в 14:55
  Permalink

  И ако политиците помислят малко и за България вместо да си пълнят джобовете тези сърцати хора могат да правят в България тези срещи.

  Отговор
 • 25.12.2017 в 20:54
  Permalink

  Горда и щастлива съм с успехите на моето момиче/моята ученичка/ от начален етап в СОУ“ Емилиян Станев“-музикална паралелка !Браво ,Ивче !!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!