Забава и знание

Учени съветват как най-правилно да консумираме млечните продукти

Американски учени съветват как най-правилно да консумираме млечните продукти – към приема им задължително трябва да прибавим и витамин D, пише сайтът Лента.
Порталът цитира публикация на специалисти от Харвардския университет в специализираното издание „The Journal of Nutrition“. Експертите отчитат факта, че консумацията на мляко и на млечни продукти, като сирена, кашкавали и кисело мляко в зряла възраст, намалява загубата на плътността на костната тъкан. Това е най-видимо в областта на бедрата и на гръбначния стълб. Ефектът е още по-добър, ако хората от споменатата възрастова група приемат успоредно с тези продукти и добавки, съдържащи витамин D.
Тези биологично активни вещества стимулират усвояването на калция, съдържащ се в млякото и продуктите на негова основа. Този елемент е една от главните градивни структури на костната тъкан.
Специалистите са убедени, че съчетаният прием на витамин D с млечни продукти може да подобри качеството на живота на над десет милиона американци на възраст над 50 години. Те са диагностицирани с остеопороза – заболяване, характерно с ниската маса на костната тъкан.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *