128 четения

Явор Божанков, номер 4 в листата на „БСП за България“: „Бъдещето е на младите в политиката, те могат да извадят страната от безпътицата!“

Чистата биография на горнооряховчанина вбеси противниците, които спрятат компроматна война против него

Явор Божанков безспорно е един от хитовете в настоящата предизборна кампания. Категорично попадение е за листата на „БСП за България“, признават го даже нейните опоненти. Особено доволни от номинацията и доверието към него са жителите на община Горна Оряховица, които виждат перспективата в негово лице регионът отново да има депутат и истински лобист за просперитета на общината. Божанков концентрира модерния облик на социалистите не само заради младостта, енергията и интелекта си, но и заради личния си авторитет независимо от едва 27-те си години.

Силата на неговата кандидатура вече разпали и компроматна война във Фейсбук, но дори и за зложелателите е невъзможно да извадят стойностни аргументи против него. Затова си правят плоски игри на думи с фамилията му.

„НЕ ИСКАМ, КАТО ПОВЕЧЕТО МЛАДИ ХОРА, ДА ТЪРСЯ КЪСМЕТА СИ ИЗВЪН СТРАНАТА, СМЯТАМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ОСТАНА ТУК И ДА СЕ БОРЯ ЗА промяна на безпътицата. Най-накрая Великотърновска област трябва да има наистина силно депутатско лоби, което да работи за развитието й, да помага на кметовете с проекти и да милее за местните интереси. Смятам това за своя мисия и цел“, не крие самият кандидат.

javor3Явор влиза достатъчно успял в парламента. Той е представител на уважавана бизнесфамилия, а отскоро оглавява и Асоциацията на рециклиращата индустрия в България. Той е в листата на „БСП за България“ и след сложна вътрешнопартийна процедура зае четвъртото място в нея като гражданска квота. Така стават реални и шансовете Горна Оряховица да има своя първи народен представител от лявата партия от над 20 години насам, за което работи и друг местен млад кадър – общинският председател Огнян Стоянов. Самият Явор пък е убеден, че качествата му ще бъдат оценени и затова, че гласуването е преференциално, и все повече хора са убедени във възможността младият мъж да пренареди червената листа.

ЯВОР НЕ Е ТИПИЧНИЯТ ПАРТИЕН ЧОВЕК, НО ПРИЗНАВА, ЧЕ БСП Е ЕДИНСТВЕНАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, КОЯТО ПОКАЗА ВОЛЯ ЗА ПРОМЯНА още на президентските избори и която се съобразява с желанието на хората да има нови лица в политиката. „Явно българският народ иска да види нови, необременени лица. БСП започна промяната първо вътре в себе си – с промяна на устава и ограничаване на „вечните депутати“. Предизборната ни платформа е най-конкретна, най-изпълнима – от икономика до екология, където е професионалният ми опит. Смятам, че БСП в момента е единствената сила, която предлага конкретни решения“, казва младият мъж. И подчертава значението да е в една листа с безспорни авторитети като Весела Лечева и кандидатите от „БСП за България“ в район Велико Търново.

Явор не е бил член на нито една партия. В БСП е издигнат като представител на гражданската квота заради безспорния си авторитет и доброто му име в Горна Оряховица.

Явор дава и едно по-лично обяснение защо се е впуснал в политиката. „Когато се роди синът ми преди четири години, с майка му Симона мечтаехме, че детето ни ще може да расте в държава на реда и справедливостта, където има ясни правила и уважение към хората. България със сигурност не е такава днес! Политиката става терен на все по-пошли изказвания, ролите на институциите са сменени – изпълнителната власт се опитва да дърпа конците на Народното събрание, което е избрано от суверена; гражданите не вярват в тях. Време е да върнем думи като правила, възмездие, сигурност и справедливост в дневния ред на обществото“, казва Божанков.

КЪМ СИНА МУ Е И ЕДИНСТВЕНОТО ОБЕЩАНИЕ, КОЕТО КАНДИДАТ-ДЕПУТАТЪТ ЩЕ ДАДЕ В СВОЯТА КАМПАНИЯ

И то е да бъде честен с хората и да направи чрез работата си в парламента така, че България да стане грижовна родина за своите граждани. „Всички останали проблеми, които науча по време на кампанията, ще опитам да разреша с действия, не с обещания“, зарича се кандидатът от БСП.

„Като родител съм изключително загрижен за бъдещето на детето ми. Първата дума, която научи, беше „дупка“, докато се возим в семейния автомобил. Толкова много пъти беше чувал да казваме „Внимавай, дупка!“ по пътищата. Тази случка най-добре описва в каква държава живеем“, изказва непримиримостта си към днешната управляваща класа младият татко. „Народите около нас бележат просперитет и ръст, докато ние живеем с фалшивата представа, че с малко пари от европейските фондове, с малко държавен дълг и малко пари от българите в чужбина имаме някакъв ръст. Напротив, все по-близо сме до дъното!“, казва Божанков.

ЮРИСТ ПО ОБРАЗОВАНИЕ И ПОТОМСТВЕН ГОРНООРЯХОВЧАНИН

Явор Божанков е представител на една от известните бизнесфамилии в региона, която развива дейност не само на територията на железничарския град. На професионализъм се учи в семейната фирма „Крис-Р“ ЕООД – еднo от първите рециклиращи дружества, основанo през 1990 г. От година е председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия. Под неговото активно ръководство тя се превръща в една от най-авторитетните браншови организации на Българската стопанска камара. „Като лидер на АРИ станах свидетел многократно на натиск от монополистите към малките и средните фирми в бранша. Над 150 фирми бяха смазани от поръчковото лобистко законодателство. А нашата цел е да помогнем за създаването на възможно най-благоприятен правен и пазарен климат, за равнопоставеност на стопанските субекти и условия за лоялна конкуренция в бранша, при стриктно спазване на изискванията на закона“, казва Божанков. Той изброява и случаите, когато с дейността на АРИ са били защитени хора от най-уязвимите и най-бедните групи в нашето общество, като например хората, за които единственият доход е събирането на хартия от контейнерите за боклук. Със сигурност колегите на Явор от специалността „Право“ на Великотърновския университет ще го определят като борец за справедливост.

ТОЙ СЕ ИЗПРАВЯ КАТЕГОРИЧНО СРЕЩУ ОПИТА НА ПPEПOДAВAТEЛ ДA „ПPOДAДE” ИЗПИТA

пpoвeждaн пpи нeгo, зa 30 лeвa. Случката Явор разказа пред екипа на Слави Трифонов, където впeчaтли всички с бляcкaвaтa си плeдoapия. Рeчтa мy cилнo paзвълнyвa вoдeщия, кoйтo cпoдeли, чe заради хора като Явор Божанков e oбнaдeждeн зa бъдeщeтo нa cтpaнaтa. „Зaд cтpaхa да разкрием продаването на изпити пpикpивaмe нeщo пo-гpoзнo, a имeннo иcтинaтa, чe нa нac тaкa ни e дoбpe – дa cи кyпим изпитa зa 30 лeвa, вместо да учим. Аз се противопоставям на това и търся изхода в cилнo гpaждaнcкo oбщecтво и пpoмянa нa cъдeбнaтa cиcтeмa; да сме единни и да държим на принципите си. Дpyгo cпaceниe нямa!”

Силата на неговите думи е впечатлявала не един и двама политици. Отново във Фейсбук се върти снимка от публична среща, на която няколко десни лидери си водят бележки, докато Явор Божанков представя идеите си за реформа в съдебната система. Когато не е зает с АРИ и със семейството си, Явор намира време и за общественополезни иницативи. Той е сред членовете на сдружение „С вяра в доброто“. Всички жители на Горна Оряховица ги познават и няма човек, протегнал ръка към тях, на когото да не са се притекли на помощ. За трите години на съществуването си младите активисти даряват лъч светлина за социално слаби, самотни майки и инвалиди. Дейността им е оценена със статуетка „Бяла лястовица” от предаването „Господари на ефира”, награда „Ряховски камък” от Съюза на българските журналисти в Горна Оряховица, приза „Достойните българи” на БНТ и вестник „24 часа” и много други… „Нашите каузи постоянно се множат – събрахме пари за храна на възрастни самотни хора, осигурихме дърва за огрев за бедни семейства, дрехи, обувки и учебни пособия за деца на социално слаби родители, набрахме средства за лечение на болни хора. Не са малко и случаите, в които благодетелите събирали пари, за да платят сметките за ток на инвалиди, да осигурят скъпи лекарства на тежко болни, за родолюбиви каузи и др.

ЗА НОВИЯ СИ ПЪТ В ПОЛИТИКАТА ЯВОР БОЖАНКОВ Е СИГУРЕН, ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ. „Много се говори за референдуми, за машинно гласуване, но се забравя най-яркото послание от скорошния вот – че политиката в България не се прави както трябва и хората искат друг стил на управление. Ние сме тези, които се опитваме да отговорим на очакванията им”. Той е сигурен, че ще получи гласове и от много свои приятели – образовани и активни млади хора, във Велико Търново, защото

ЗА ЧЕТВЪРТИЯ В ЛИСТАТА НА БСП МОЖЕ ДА ГЛАСУВА С ПРЕФЕРЕНЦИЯ ВСЕКИ ЖИТЕЛ НА ОБЛАСТТА

Той е сигурен и в подкрепата на горнооряховската организация на БСП, която застана единна зад номинацията и кандидатурата му. „Програмата ни е напълно изпълнима – имаме нужда от подкрепата на българските граждани, за да я реализираме и всички да се убедят в нейната ефективност“, иска подкрепата на хората Явор.

Когато е време да разпусне, той би си пуснал електросуинг от любимата си група „Паров Стелар“, по-лек джаз или класическа музика. Може отново и отново да препрочита „Пътеводител на галактически стопаджия“ и българските класики „Тютюн“ и „Железният светилник“ или да се загледа в документалните поредици на Морган Фриймън за смисъла на Бог и на Стивън Хокинг за създаването на Вселената. Явор обича фотографията, пътуванията и колоезденето. Често може да го видите на театрални постановки със съпругата му Симона. Или просто да бъде вкъщи и да опознава света през очите на своя четиригодишен син Румен.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Явор Божанков, номер 4 в листата на „БСП за България“: „Бъдещето е на младите в политиката, те могат да извадят страната от безпътицата!“

  • 10.03.2017 в 19:04
    Permalink

    Когато НДСВ спечели изборите,спомнете си,ерата на Сийкте и кайсийките,имаше такава статия в 168ч ! Тогава станаха депутати,сервитьорки,любовници на местни бизнесмени,студентки и тн. Е,сега всичко се повтаря но от БСП……само „капацитети“ !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!