17 четения

22 университета участват в кандидатстудентската борса във В. Търново

22 УНИВЕРСИТЕТА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА УЧАСТВАТ В ДВУДНЕВНАТА КАНДИДАТСТУДЕНТСКА БОРСА, КОЯТО БЕШЕ ОТКРИТА ВЧЕРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Висшите училища, които са подредили щандовете си в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“, представят новите си специалности, традиционните си направления, магистратури, учебни програми, изпити, такси, които се заплащат, условията в студентските общежития, както и на начините за кандидатстване. Изложението е организирано от сдружение „Кандидатстудентска борса” със съдействието на Община Велико Търново и Националния военен университет „Васил Левски”.

Икономическите специалности, информационните технологии и правото остават сред най-търсените професии. Висококвалифицираните преподаватели и все още сравнително ниските такси за обучение са предимствата на българските университети в сравнение с чуждите училища, обясняват организаторите на борсата. И признават, че предимството на висшите училища извън България е в това, че там обучението е насочено повече към практическата реализация. Това е, което привлича младите българи, убедени, че възможностите за реализация са повече, ако са завършили някъде навън. Повечето от университетите в Европа работят по общи програми, което позволява на студентите да пътуват и за определен период от време да учат в различна страна.

Освен това все повече от дванадесетокласниците, особено от малките населени места, избират да започнат работа, вместо да учат. Това също е причина студентите в българските вузове да не достигат.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!