53 четения

80 трабанта идват за поредния трабифест във Велико Търново

ОКОЛО 80 ТРАБАНТА ЩЕ УЧАСТВАТ В ОСМИЯ ФЕСТИВАЛ НА СОЦВОЗИЛАТА, КОЙТО ПО ТРАДИЦИЯ СЕ ПРОВЕЖДА В ЧЕСТ НА ПРАЗНИКА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО 22 МАРТ. Тази година срещата на ретро автомобилите е на 18 март и както винаги, започва с освещаване и строяване пред сградата на Община Велико Търново. „После ще направим няколко обиколки из града, за да опушим безплатно против комари, да ни видят и завидят всички. Следва вторият ни сбор на паркинга на Търговския парк, където ще имаме няколко състезателни игри“, обяснява един от организаторите на фестивала Камен Парашкевов.

Собственици на трабанти от цялата страна, от Германия, Румъния и Русия са заявили участието си вече. Германецът Томас ще пристигне с трабанта си, както го прави вече няколко години подред. Той ще измине близо 2000 км, за да участва във фестивала във Велико Търново. Руснакът Сергей също ще пристигне от далечно разстояние, но за съжаление на организаторите, ще долети със самолет, защото трабантът му още не е готов за представяне пред широката публика.

Точно преди 60 г. в несъществуващата вече Германска демократична република е произведен първият трабант и на тази годишнина е посветен фестивалът във Велико Търново. Прочутият и до днес автомобил се появява на бял свят точно на 7 ноември – дата, която никоя страна в Източна Европа вече не празнува. Тогава обаче на 7 ноември светът е отбелязвал пускането на първия изкуствен спътник. Затова германците са нарекли автомобилите си „Трабант“, което на немски значи спътник, разказва Ивайло Антов, най-големият колекционер на трабанти в България. Той вече има 73 автомобила, последният спасил само преди няколко месеца от един пловдивски гараж. Колата все още е на ремонт, затова и Ивайло няма да участва с него във фестивала.

Търновските почитатели на трабанти и ретро автомобили от тази година вече си имат организация – ретро клуб „Трабант Велико Търново“. Негов председател е доц. Милен Михов, който е и основен организатор и двигател на фестивала.

В новата юридическа организация могат да членуват всички, които обичат, колекционират, карат или реставрират ретро автомобили. За първи път клубът на старата столица ще направи и голям ретро парад на соцвозила. Парадът е замислен за 9 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!