93 четения

Бившият кмет на Драганово даден на съд за заверка на фалшиво пълномощно

Петър Суванджиев управлява селото три мандата

57-ГОДИШНИЯТ БИВШ КМЕТ НА ДРАГАНОВО, КОЙТО УПРАВЛЯВА ТРИ МАНДАТА и прочу селото и страната ни по света с градинарството, отива на съд в Горна Оряховица за нотариална заверка на фалшиво пълномощно за 1 дка нива от дъщеря на майка. Това се случило през 2006 година, а баба Лилка Колева отдавна е покойница. Тя има две дъщери – Радка Бурнева и Маргарита Якимова, които живеят в Испания. През 2006 г. също били там. Майката и дъщерите били наследници на нива от един декар в землището на Драганово. По това време захарният комбинат в Горна Оряховица започнал кампания за набиране на земеделски земи за обработване срещу по-висок наем от останалите арендатори в района. Бил нает и специален човек от селото, който да търси клиенти. Лилка Колева, която тогава още била жива, поискала да сключи договор за наем, но нивата била съсобствена с дъщерите й.

НЕИЗВЕСТЕН РЕШИЛ ДА УСЛУЖИ И СЪСТАВИЛ ДВЕ ПЪЛНОМОЩНИ – уж от името на двете дъщери, се казва в обвинителения акт срещу Суванджиев. На 23 август 2006 г. той в качеството си на кмет сложил нотариална заверка на подписа на Радка Бурнева редом с още куп документи все по повод забирането на земеделски земи от захарния комбинат. Така кметът заверил обстоятелството, че подписът на Радка Бурнева е положен пред него, както е по закон, а в същото време жената била в Испания. До стопанската 2009 /2010 г. въпросният имот на майката и дъщерите и бил обработван от „Захар инвест“ АД, след което дружеството го преотстъпило на „Универсал – НВГ“, Долна Оряховица, заедно с всички документи. През следващите години договорите за имота били подписвани от другата сестра Маргарита Якимова, която получавала рентата по уговорка със сестра си Радка Бурнева. През април 2016 г. Радка Бурнева си дошла от Испания и отишла да си търси рентата, която имала да получава.Така научила за неистинското пълномощно от десет години по-рано с нотариалната заверка на кмета Суванджиев. После жената подала жалба в полицията и по случая тръгнало разследване. Експертизите показали, че подписите и да двете сестри не са техни. Странното обаче е, че рентата е получавана от тях през всичките години след смъртта на майка им. Разследването и обвинението срещу бившия кмет на Драганово пък е свързано само с жалбата на Бурнева, макар и пълномощното на сестра й явно да е фалшиво.

Петър Суванджиев не се признава за виновен по обвинението за документното престъпление, извършено от него, а за обвинителния акт той научи вчера от „Борба“.

Нели СУКОВА

Сн. архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!