Времето

Времето на 14 март, вторник: Остава валежно и студено, постепенно затопляне от събота

Вечерта и през нощта ще бъде облачно със слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 2 и 5 гр. За района на В. Търново се очаква минимална температура около 3. През деня ще има значителна облачност, на места със слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 8 и 11, за В. Търново около 10. Атмосферното налягане бавно ще се повишава. Над западните и централните части на Стара планина ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. Над 1000-1200 м дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен вятър от север-северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 1 – 0. На 2000 м максималните температури ще бъдат около минус 5. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 22.6 през 2011 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 8.9 през 1983 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 31 минути и ще залезе в 18 часа и 23 минути. Фаза на Луната: две денонощия след пълнолуние.

И в сряда ще има значителна облачност, на места със слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. В четвъртък и петък облачността ще се променя динамично, с временни увеличения до значителна и на места са възможни слаби превалявания от дъжд. В четвъртък ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад, в петък вятърът ще отслабне. В събота се очаква време с незначителна до променлива облачност и слаб вятър от западната четвърт. В неделя ще има променлива облачност с временни увеличевия до значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. В понеделник ще преобладава време с променлива облачност и слаб до умерен вятър от запад-югозапад.

През първата част от периода – до петък, времето ще се задържи без съществено повишение на температурата. Минималните температури във вторник, сряда и четвъртък ще бъдат между 3 и 6, в петък – между минус 1 и 2. Максималните ще бъдат около 10 – 13. През втората част от периода – от събота до понеделник, се очаква постепенно затопляне. Минималните температури в събота ще бъдат ниски – около минус 2 – 1, максималните температури ще бъдат между 12 и 15. В неделя и понеделник минималните температури ще бъдат между 3 и 6, а максималните ще бъдат около 13 – 16.

Над западните и централните части на Стара планина от вторник до четвъртък ще има значителна облачност, на места със слаби превалявания от дъжд, над 1000-1300 м дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен вятър от север. В петък облачността ще се разкъса, но често ще бъде значителна и на места са възможни слаби превалявания от дъжд и сняг. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. В събота и неделя ще има променлива облачност и ще духа силен вятър от северозапад. В понеделник облачността ще се променя динамично, временно ще се увеличава до значителна. Вятърът ще бъде умерен до силен от югозапад. Максималната температура на 1200 м от вторник до четвъртък ще бъде около минус 1 – 0. В петък временно ще се понижи до минус 3 – минус 2. В събота, неделя и понеделник се очаква постепенно затопляне и максималнита температура на 1200 м в неделя и понеделник ще бъде около 6 – 8. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *