29 четения

Доц. д-р Милен Михов – водач на „Обединени патриоти“: „Необходима е ревизия на Закона за предучилищното и училищното образование“

По-високи заплати за учителите предлагат патриотите

Водачът на листата на „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака” И ВМРО“ за Великотърновски избирателен район доц. д-р Милен Михов представи приоритетите на коалицията за развитие на средното образование по време на национален дискусионен форум. Темата на срещата бе „Образованието – диалог за бъдещето тук и сега“ и се проведе в събота в София. Дискусията бе организирана от Националната мрежа за децата и Института за прогресивно образование и се проведе в Университета по архитектура, строителство и геодезия с участието на всички основни политически партии и коалиции, граждани, експерти и учители. Целта на срещата бе да даде възможност за представяне на предизборните платформи в областта на образованието и основните идеи за развитие в тази област.

„Три са основните цели, които сме си поставили в сферата на образованието. Това са разумно управление на системата, развитие на професионалното образование и борбата с неграмотността и ранното отпадане на децата от училище, социализация и интеграция на основата на българския език и култура и възпитание в родолюбие и патриотизъм“, заяви по време на срещата доц. д-р Милен Михов.

Сред приоритетите на коалицията е и промяна на механизмите за формиране на делегираните бюджети, съобразени с регионалните особености, профилираната и професионална подготовка.

Сериозен проблем остава въпросът с държавните образователни стандарти, учебните програми и планове, както и учебното съдържание. В тази връзка доц. д-р Милен Михов заяви, че от „Обединени патриоти“ ще настояват за ревизия на Закона за предучилищното и училищното образование.

„Ние не се обявяваме за нов закон, но настоящият се нуждае от промяна. Настояваме също за увеличаване на средствата за образование на 5% от БВП и увеличаване на учителските заплати така, че те да бъдат 20% над средната работна заплата за страната“, заяви доц. д-р Милен Михов. Той посочи още като част от мерките, заложени в програмата на патриотите, въвеждане на задължително посещение на детска градина за всички деца от 4-годишна възраст и осигуряване на безплатни детски градини. Сред идеите е също въвеждане на час по родолюбие в учебните програми и военно обучение и гражданска защита за учениците от горния курс, като целта е запознаване с основните правила за защита на населението и реакция при бедствия и катастрофи.

По време на форума бяха зададени въпроси и от страна на участниците. Един от тях бе за или против въвеждането на предмета вероучение. Доц. д-р Михов бе категоричен, че подкрепя въвеждането на предмета „Религия“ като задължителен в българските училища в гимназиалния курс за изграждане на религиозна култура и запознаване с принципите и разликите между отделните религии, като по този начин в учениците ще се изгради уважение към тях.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!