10 четения

Корнелия Нинова: „Запазване на българския род и преборване на бедността са двете големи задачи на БСП“

Лидерката на партията представи управленската й програма пред симпатизанти във Велико Търново

„ДВЕ ГОЛЕМИ ЗАДАЧИ ЩЕ ИМА БСП КАТО ПОБЕДИТЕЛ И ПЪРВАТА Е ДА ЗАПАЗИМ БЪЛГАРСКИЯ РОД, защото нацията ни изчезва. Втората голяма задача е да преборим бедността, а това може да стане по един начин – необходимо е всички заедно да проявим характер и воля и да сложим край на паралелната държава, която беше изградена по време на прехода. Това е онази паралелна държава и мафия, която ни отнема годишно по 10 милиарда лв., които излизат от джоба на всеки, за да влязат в джоба на малцина. Това става с доплащане в здравеопазването и образованието, с рушвети в администрацията, с обществени поръчки под масата. Нека сложим край на този преход и да унищожим паралелната държава и така ще имаме 10 милиарда лева за политика – социална, икономическа, всякаква!” Това заяви във Велико Търново лидерът на БСП Корнелия Нинова. Думите й взривиха препълнената зала на Община Велико Търново, където тя се срещна със симпатизанти и членове на социалистическата партия.

BSP Kornelia„Предлагаме промяна и в икономиката, където нашата основна цел е българското производство, български фирми, българско земеделие, за да има български стоки на българската трапеза. Затова БСП връща фонд „Индустрия”, където държавата ще инвестира в разкриването на производствени предприятия, а не на услуги и строителство на чешмички. Слагаме таван на субсидиите на българските земеделски производители, за да бъдат разпределяни парите между малките производители и за да спрем порочната практика, която позволява днес десетина големи земеделски производителя да получават 80% от всички субсидии. Само така ще имаме българска храна на нашата маса и няма да допускаме търговските вериги от Запад да ни продават второ качество храни”, заяви още г-жа Нинова.

ОТМЯНА НА ЗАКОНА ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ДРУГАТА ВАЖНА ЗАДАЧА, КОЯТО стои пред БСП. Защото, според лидера на социалистите, не можем да се надяваме на икономически растеж без образовани кадри. „ГЕРБ довършиха българското образование с този закон, затова ние ще го отменим. Ще има един учебник по един предмет за един клас, който ще бъде издаван от БАН. В програмата ни е записано връщане на професионалните техникуми, защото нямаме професионални кадри”, категорична беше Корнелия Нинова, която представи пред симпатизантите и идеите на партията за промени във висшето образование.

Държавата ще поеме издръжката на онези специалности, от които има нужда българският бизнес. Това е начинът тези специалности да станат атрактивни за младите хора, категорична е г-жа Нинова.

Пръстовите отпечатъци, които белязаха здравеопазването ни през последните месеци, листата на чакащите, турските ваксини, внесени по нелегален начин, бяха другите теми, които предизвикаха аплодисменти в залата. Както и категоричното намерение на БСП всеки, който си плаща здравните осигуровки, да се лекува без да доплаща нищо. За хора с увреждания ще има специален фонд, който да покрива грижата за тях. Това е начинът геноцидът в здравеопазването да спре.

„ГЕРБ замразиха всички социални плащания в годините, в които управляваха. Сега изведнъж заговориха за увеличаване на минимална и средната заплата. Това е лицемерие. Ние предлагаме семейно подоходно облагане – на семейства, които работят и имат деца, всеки месец да им се намалява с по 50 лв. на дете данъкът. Така ще подпомогнем младите да раждат и отглеждат деца”, заяви Корнелия Нинова, която призна и това, че е крайно време да бъдат преизчислени пенсиите по модела, който единствено БСП е прилагала през 2008 г., което ще доведе до увеличаването им между 20 и 30%.

БСП ще работи за премахването на определението „маловажен случай” в Наказателния кодекс, защото само така може да бъде спряна битовата престъпност. И още – да бъде създадена такава организация, която да осигури на три села по един полицейски участък.

„И искам да поговорим за външната политика, защото тук става дума за честта и достойнството на нашия народ. ГЕРБ ги продадоха, водени от личен интерес и облаги. Те подмениха Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, те подкрепиха споразумението СЕТА с Канада, което ни отнема националния суверенитет и което казва, че корпорации, фирми, монополи могат да съдят българската държава в извънредни съдилища, специално създадени за това, ако тази държава не им гарантира печалба. Те подкрепят санкциите срещу Русия, които навредиха на българския национален интерес. Не желаем да бъдем втора ръка европейски народ, не сме съгласни Европа да се раздели на две части и България да е във втората, изоставаща част. Ние сме равноправни с останалите и ще настояваме да се отнасят с уважение към нас”, каза Корнелия Нинова и предизвика цялата зала да стане на крака с възгласи „Победа”.

Лидерът на БСП изрази категоричната си увереност, че партията ще печели битката на 26 март, защото това е битка за България. След това поздрави целия тим с кандидати за народни представители, воден от Весела Лечева, с думите: „Весела Лечева е гордост за България и за БСП. Успех на целия отбор от млади и опитни, професионално подготвени и почтени българи, които да защитават както националната кауза на БСП, така и вашите интереси – на региона, на Велико Търново и неговите хора.”

„ДНЕС НИЕ СМЕ СИЛНИ И УВЕРЕНИ, ЧЕ Е НУЖНА ПРОМЯНА НА БЪЛГАРИЯ. ПРОМЯНА, КОЯТО ДА ДАДЕ ШАНС ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, защото каквото да и постигнахме през последните години, ние се лишихме от най-ценното – младите хора на България. Ние сме показали, че когато имаме кауза и мисия, можем да побеждаваме. Днес сме задължени да търсим подкрепата от всеки един български гражданин, за да променим този модел, по който България беше управлявана през последните години. Модел, който досегашните управляващи ще бранят със зъби и нокти. Модел, който хвърли в хаос и българското здравеопазване и образование”, бяха думите на водача на листата на „БСП за България” Весела Лечева. И призна, че за нея е чест да изброява всеки път имената в най-силния и опитен отбор на Великотърновска област.

ДВА СИМВОЛИЧНИ ПОДАРЪКА ПОДАРИ НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА ОБЛАСТНИЯТ ЛИДЕР НА СОЦИАЛИСТИТЕ ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ. Единият – реплика от XIV в. на средновековно Търново. Вторият – монета, изсечена в чест на победата на Клокотница. На нея е св. Димитър, който покровителствал династията на Асеневци.

„Символиката е, че в днешно време липсата на средства и големият външен дълг трябва да бъдат сигнал за нас как да променяме бъдещето на България. На монетата е св. Димитър, който е покровителствал династията на Асеневци. А най-отгоре се вижда символът на средновековно Търново – гербът с трите лъва. Нека президентската, изпълнителната и законодателната власт след 26 март изглеждат така”, каза Валентин Ламбев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!