67 четения

Скандал с ученичка, показала среден пръст пред училище, стигна до просветния министър

Скандал с наказана ученичка, която си направила селфи с вдигнат среден пръст на фона на училището, в което учи във Велико Търново, стигна до Министерството на образованието.

Случаят е от 16 февруари тази година. Сутринта преди часовете дванайсетокласничката Теодора Даскалова се снимала с неприличния жест. Четири дни по-късно момичето публикувало фотоса в Инстаграм. Нейни съученички обаче, като видели снимката, побързали да я покажат на ръководството на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” в старата столица.

„На 21 февруари бях привикана в директорския кабинет. Наложи се да давам обяснения пред директорката на училището Татяна Данчева за въпросната снимка. Казах, че съм я направила не за да уроня престижа на гимназията, а с лични мотиви. Бях ядосана на бившия си приятел и новото му гадже”, споделя абитуриентката.

На 23 февруари бил свикан учителски съвет, на който било разгледано поведението на Теодора Даскалова. След четири дни на ученичката била връчена заповед, с която и е наложено наказание с преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение.

Девойката незабавно изтрила снимката от социалните мрежи и съобщила на родителите си за санкцията. Бащата на момичето се разлютил и наел адвокат, който да се заеме със случая.

„Установих, че са допуснати редица нарушения във връзка с наложеното наказание. Депозирана е жалба чрез директора на училището до служебния министър на образованието проф. Николай Денков”, информира адвокат Иван Денев.

В жалбата се изтъква, че заповедта на директора на гимназията е незаконосъобразна и се настоява за нейната отмяна.

„Издадена е при неспазване на установената форма и в нея не са изяснени и не са посочени фактическите основания за издаването й. Санкцията е несъразмерно тежка и това прави наказанието да е в противоречие със закона”, пише в жалбата.

Адвокат Денев изтъква, че е налице съществено нарушение на административно-производствените правила.

„Родителите на ученичката не са били надлежно уведомени. Средношколката не е била изслушана в присъствието на психолог. Директорът не е спазил процедурата за налагане на санкции. Освен това прави впечатление, че налагането на наказанието е извършено доста набързо с прозиращата цел на всяка цена да бъде наложена санкция. Не ми беше разрешен достъп до преписката в школото, което затруднява правото на защита”, изрежда още адвокат Иван Денев.

След решението на учителския съвет в продължение на седмица Теодора Даскалова не била допускана да влиза в часовете. По настояване на адвоката й обаче, докато трае процедурата по обжалването на наложеното наказание, на ученичката било разрешено да присъства в клас.

„Досега никога не съм имала провинения. В момента уча в паралелка „Кетъринг”, а след като завърша, възнамерявам да кандидатствам в университет в Пловдив или да замина при родителите си в Германия”, каза Теодора.

„Момичето е в правото си да обжалва. Фактът си е факт, направила го е, а ние като педагози преценихме, че е редно да вземем мерки, които да имат възпитателен ефект и върху другите ученици. Трябва да се знае кое е редно и кое не. Много се разшумя в училището по този случай. Бяхме сигнализирани и от ученици, и от родители. Не бих искала повече да коментирам по тази тема, докато министерството не се произнесе с решение”, заяви пред журналисти директорката на гимназията Татяна Данчева.

Нели СУКОВА

5 коментара за “Скандал с ученичка, показала среден пръст пред училище, стигна до просветния министър

 • 13.03.2017 в 15:56
  Permalink

  Браво на училищния съвет . Сегашната младеж ги оправя само строги наказания . И как да се уведомят родителите след като са в Германия т.е.извън България?

  Отговор
  • 13.03.2017 в 17:20
   Permalink

   Лошото е ,че днес наказания като ….изключване не съществуват. Това девойче явно просто е решило наистина да си прави кефа за сметка на морала . Но какво да се прави ,това са резултатите от демокрацията – учителят е беззащитен и беззъб и винаги виновен !

   Отговор
 • 13.03.2017 в 19:58
  Permalink

  Бря, че кифлоч се е навъдила… В 12 клас тази мадама трябва да е вече пълнолетна, или много близо до пълнолетие. И би трябвало да знае и спазва някои норми на поведение и отношение към институциите на РБ, включително и образователните. Особено, докато все още е част от тази система. А на това следва да са я научили и родителите, които хем са в Германия, пък не били надлежно уведомени (може би директорката трябва да ги търси чрез Интерпол?!). Тях пък следва да ги подведат под отговорност за неупражняване на родителски контрол, в този случай.
  Ако кифлата не прави разлика между селфи от тоалетната на хитово заведение и селфи със среден пръст пред институция, може би не заслужава да получи средно образование. И никой не й е длъжен да й го сервира наготово, без да има достатъчно в главата.
  Като е била обидена на приятеля си, да се снима пред неговия дом със среден пръст, а не пред училището! Че адвокати ще наемаме, че обжалвания и чудесии!
  Все някак ще избута три месеца и ще си вземе дипломата… Смешен плач!
  Сега нека училището заведе насрещен иск срещу нея за уронване на престижа и доброто име на гимназията, та да й свият сърмите и да си знае мястото и задълженията, а не само правото да й подарят средното образование! И да бъде за урок на всички от това изгубено поколение без усещания за ценности, уважение и достойнство!

  Отговор
 • 13.03.2017 в 21:29
  Permalink

  Ученичка показва среден пръст пред училище, публикувала снимката в „социалните мрежи“, а тати и наел адвокат….
  с такава младеж, какво ли бъдеще ни очаква…

  Отговор
 • 14.03.2017 в 18:03
  Permalink

  Не помня да сме чували от медиите за такава здрава и морална позиция на училище. От медиите се тръби все как някой ученик някого сритал в корема и убил, някой скрил официално търсен убиец, някой „подкрепян“ от родителите си тероризира деца в класа, а учителите все се свиват и търпят. Лесно плюем даскалите! Радва ме позицията на това училище! Трябва да се възпитават морални хора с уважителна позиция към институциите и ако това не са сторили родителите, училището не бива да търпи хулиганщина и разюзданост! Браво, учители!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!