18 четения

Тайландски ветеринари извадиха хиляда монети от стомаха на костенурка

Екип от тайландски ветеринарни хирурзи успешно извади близо хиляда монети от стомаха на костенурка, като извърши първата в света подобна операция, предаде ДПА.
Петимата лекари от университета Чулалонгкорн извършиха 6-часова операция на 59-килограмовата женска костенурка Омсин, превърнала се в касичка, за да извадят от нея 915 монети с тегло 5 килограма.
„Монетите са от много страни, основно в Азия“, казаха докторите.
Много хора вярват, че хвърлянето на монети във водни басейни носи щастие, а в езера с костенурки – дълголетие, тъй като животните могат да живеят над 100 години.
Омсин, която е на 25 г., е изпратена в тайландския Център за опазването на морските костенурки през юни и идва от местно езеро в градчето Срирача, намиращо се на 120 километра югоизточно от Банкок.
Миналия месец ветеринарните лекари от университета в Банкок поискали от центъра да изпратят Омсин в болница за преглед, тъй като тя плувала настрани, без да използва левия си крак.
Докторите казаха, че, след като са извадили монетите една по една, костенурката започнала да диша по-добре. Тя ще бъде изпратена отново в центъра, преди да бъде пусната на свобода.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *