20 четения

Търновец предлага създаване на туристически маршрут на чешмите в града

СЪЗДАВАНЕТО НА ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТ, СВЪРЗАН С ПОСЕЩЕНИЕ НА СТАРИТЕ ЧЕШМИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НЯКОИ ОТ ТЯХ предлага бившият учител Валентин Деневски. По този начин това ще привлича допълнително туристи в града, които ще могат да се запознаят с историята на съоръженията, някои от които са емблематични за старата столица. Под „Къщата с маймунката“ може да се види наличието на постоянно течаща, макар и слабо, вода. Там се е намирала красива каменна градска чешма. На историческата улица „Гурко“ може да се види изградената в каменния цокъл на уличната фасада чешма, намираща се под известната Венкова къща.

Сред идеите на бившия преподавател е възстановяване на старата чешма „Качица”, която се е намирала в района на новата болница, но отдавна я няма. Надява се инвеститорите, които ще изградят предвидения в района магазин, да се съгласят да бъде възстановена. Тя е наречена така, защото някога около този извор са се заселили турци от околните български села, т.нар. „качаци“, бежанци от селището Качаци, откъдето идва и името й.

Преди няколко години ентусиастът заедно с негов приятел заснемат някои от чешмите в града. По-късно се родила и идеята за създаването на подобен маршрут като туристическа атракция.

„Любопитен факт е, че Велико Търново е градът с най-много чешми, колкото и невероятно да звучи това. Според архитект Донка Колева, която ги е изследвала, през Възраждането чешмите са били някъде към 54. В момента са по-малко, но ги има и за съжаление, повечето не са действащи. Велико Търново е известен с много неща, но не и с това, че е град на водата”, разказва още Валентин Деневски. Търновецът обмисля също да внесе запитване до общинската администрация защо откритата преди няколко години „златна” чешма до общината не е осветена, какъвто бе първоначалният замисъл за мащабното съоръжение, в което бяха вложени над 200 хил. лв.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!