58 четения

Учени откриха как голяма група хора може да вземе оптимално решение

Британски и аржентински учени откриха как голяма група хора може да вземе най-доброто решение за всички – като се раздели на малки групи, съобщи Лента.
Според експертите, за да стигнат до оптимално решение по какъвто и да е въпрос, хората трябва да да постигнат съгласие в малки групи. След това в цялата първоначална група е необходимо да се организира гласуване по проблема.
До изводите учените стигнаха, като зададоха на 5180 човека въпроси от общ характер, например колко е висока Айфеловата кула в Париж. Оказа се, че индивидуалното гласуване с мнението на всеки води до по-лоши резултати, в сравнение с гласуването след постигане на консенсус в образуваните групи от по пет човека. При втората постановка четири варианта на отговора във всяка група бяха достатъчни, за да се избере най-приемливото от тях в хода на финалното гласуване.
Авторите на изследването отбелязват, че използването на дискусии за постигането на единно мнение в рамките на малка група е предпочитана стратегия за вземането на решения в сравнение с такава, основана на индивидуалното мнение.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!