Цветан Цветанов: „ГЕРБ не поема обещания за финансиране на дейности и сфери, без да е ясно откъде ще дойдат средствата“

АДЕКВАТНОТО ЗАПЛАЩАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В СОЦИАЛНАТА СФЕРА, категоричното прекъсване на практиката да се издават неверни и фалшиви удостоверения на ТЕЛК, край на професията „взимане на социални помощи“, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване бяха част от темите, върху които дискутираха водачът на листата за народни представители на ГЕРБ Цветан Цветанов, кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и областен координатор на партията, и близо 200 социални експерти. Кръглата маса, която беше посветена на приоритетите в социалната сфера, включени в следващата управленска програма на политическа партия ГЕРБ, беше инициирана от Росица Димитрова, която ръководи дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново и също е кандидат за народен представител. На срещата присъстваха и други от великотърновската листа на най-голямата партия.

„Фокусът в управленската програма на ГЕРБ е върху човека, политиките ни са насочени към всеки български гражданин. Но за да реализираме всичко, което искаме да направим като промени в тази сфера, ни трябва интегративен подход. Веднага ви давам пример – социалните дейности и смелата ни образователна програма например са в пряка връзка. По изследване на Световната банка 4% бяха ромите на трудовия пазар преди години, ще станат над 17% до 2020 г. Представете си, те да са на трудовия пазар, без образование и без трудови навици. Това означава, че социалната система трябва да осигури средства за помощи за тези хора, но няма социална система, която да може да издържи такава тежест. Затова сме заложили думата „принуда”. Родители, чиито деца не посещават детската градина и часовете в училище, няма да получават социални помощи. И това трябва да е ясно на всички. ГЕРБ, като управляваща политическа сила, гарантира подкрепа за тридетния семеен модел. „Знаем как и къде се раждат повече деца и всички знаем, че тези деца често остават без родителски грижи. Чрез тези мерки ще бъде осигурен финансов ресурс както за оптимизирането на социалните услуги и дейности, така и за повишаването на възнагражденията на социалните работници.

След като вменяваме на тези специалисти толкова тежки ангажименти, те трябва да получат подкрепа от държавата”, заяви Цветан Цветанов. И допълни още, че оптимизирането на някои области в социалната сфера ще даде възможност правителството да поеме ангажимент и към семействата с репродуктивни проблеми.

„Сами виждате, че секторите образование, здравеопазване и социални дейности са свързани и именно по този начин трябва да бъдат разглеждани. Затова и ние предлагаме интегриран подход при реализирането на всяка една политика“, каза още г-н Цветанов.

Той беше категоричен, че ГЕРБ НЯМА ДА СЕ ВПУСНЕ В ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ЕДНИ ИЛИ ДРУГИ ДЕЙНОСТИ И СФЕРИ, БЕЗ ДА Е ЯСНО ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ СРЕДСТВАТА. „Да, има недостиг на финансиране в определени сфери, но ние представяме реалните политики, в които срещу всеки разход е посочен източникът на финансиране. Това е и принципът на дясната политика – харчиш толкова, колкото изкарваш. Иначе ще натрупаме дефицит, който нашите деца ще трябва да изплащат”, заяви водачът на листата на ГЕРБ във Велико Търново.

32 СА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ, КОИТО ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАЗВИВА И УСТОЙЧИВО УПРАВЛЯВА. Те обхващат абсолютно всички уязвими групи хора – от децата с увреждания и техните семейства през инвалидите чак до възрастните хора, които не успяват сами да се грижат за себе си в ежедневието си. „Вече няма нещо, което да го нямаме в общината. Имаме дневни центрове за деца, за младежи, за възрастни, разкрихме Дневен център за стари хора. Работи приемната ни грижа, работи домашен социален патронаж, който предоставя вкъщи топла храна ежедневно на възрастни хора и на хора с увреждания. Предлагаме услугите личен асистент, социален асистент и домашен санитар. В системата от услуги за възрастни и хора с увреждания имаме два центъра за социална рехабилитация и интеграция“, обясни по време на кръглата маса Росица Димитрова и заяви, че търновска община определено може да бъде модел за подражание и дори обучител, защото има редица добри практики.

По време на дискусиите аудиторията отправи апел към бъдещия кабинет на ГЕРБ – Росица Димитрова да бъде новият социален министър. Тя е човек, който знае прекрасно как се работи „на терен“ и ще бъде повече от полезна за нашата сфера при разписването на правила, категорични бяха присъстващи.

Около 1000 души са ангажирани в социалните дейности и услуги в община Велико Търново. „Към тях са насочени нашите усилия сега, защото заплатите са много ниски. Затова и в Националното сдружение на общините работим върху това”, заяви и кметът на старата столица Даниел Панов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Цветан Цветанов: „ГЕРБ не поема обещания за финансиране на дейности и сфери, без да е ясно откъде ще дойдат средствата“

  • 14.03.2017 в 11:30
    Permalink

    Нека си го кажем направо: Тоя е по-голям боклук и от Бойко!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *