17 четения

Весела Лечева: „Да поставим нещата там, където им е мястото. Да си оправим държавата“

Акценти от участието на Весела Лечева – водач на листата на коалиция „БСП за България“, в дебатите с Цветан Цветанов – водач на листата на ГЕРБ в IV МИР Велико Търново, в предаването „Тази сутрин“ по bTV

Каквото и да правим в сектор сигурност, докато у хората липсва усещането за сигурност, нищо не сме направили. Кой да я осигури? Държавата, това е нейна основна функция.

В икономиката има нужда от стабилност. От политическа стабилност. Както ми казаха предприемачи от областта, ГЕРБ носи несигурност. Откакто те са във властта, постоянно предизвикват политически кризи. Костов си изкара целия мандат, НДСВ и Сакскобургготски също цял мандат, Станишев има цял мандат, само Бойко Борисов – не. Тази нестабилност е огромна пречка пред развитието на малкия и средния бизнес.

В политиката имаме нужда от справедливост. Затова в нашата програма казваме: социалната политика, доходите, стимулите за младите и активните, осъвременяване на пенсиите (за последен път е правено през 2008 г.), за да върнем чувството за справедливост, чувството, че държавата я има и тя е държава на всеки един българин.

България върви по сгрешени модели, които раждат проблеми:

  • Много и много бедни хора
  • Много и много малки фирми
  • Икономически растеж, който ни държи на дъното

В дъното сме на всякаква статистика – по доходи, по раждаемост, но сме първи по корупция.

Основните проблеми пред България са бедността и корупцията. За да се справим с тях, имаме нужда от три неща: икономика, икономика, икономика. Това означава силен малък и среден бизнес, стимули и подкрепа за българското производство, достъп до финансиране и облекчения за младите, които искат активно да се заемат със собствен бизнес. Време е да променим този модел, който задушава българския бизнес – една партия – една фирма – един човек. Във Велико Търново всеки знае и името на този човек.

Образование – отново сбъркан модел. Нещо повече – ГЕРБ остави в образованието невиждан хаос, наречен от тях реформа. Необходима е спешна ревизия на тази „реформа“. На първо място, трябва да се повишат парите за образование и ние казваме – 5% от националния бюджет за образование. Отмяна на Закона за училищното и предучилищното образование, който е в основата на сегашното състояние в образованието. Ние искаме един учебник по един предмет, с много помагала. Държавната субсидия трябва да отива в държавните и общински училища. Делегираните бюджети трябва да са съобразени със спецификите на регионите и населените места, с икономическите нужди и развитие, за да не закриваме училища и да обезлюдяваме повече нашите малки населени места.

Сгрешен модел имаме и в българското земеделие. Сега българската земя изхранва няколко човека, в които отиват субсидиите в земеделието. 80% от плодовете и зеленчуците, които консумираме, са вносни. Затова предлагаме средни и малки устойчиви ферми, които да могат да се обединяват, за да търгуват заедно. Държавата играе важна роля при окрупняването на земята, но до 300 – 400 дка. Имаме вече такива зеленчукови и животновъдни ферми, които да са устойчив семеен бизнес от поколение на поколение. Държавата е гарант! При сделките за износа и вътрешния пазар тя е третият подпис, което не дава възможност да се изнудват и да се мачкат производителите поединично от големите вериги на пазара, както е сега. Това ще позволи окрупняване и продукцията ще се търгува по-лесно, без да се създават мафии от изкупвачи, които увеличават многократно крайната цена на продуктите. Приоритетно финансиране на животновъдството, овощарството и зеленчукопроизводството, но на база реално произведена продукция.

Сгрешен модел в сигурността. Хората трябва да могат спокойно да се разходят вечер, трябва пенсионерите да могат спокойно да си вземат пенсиите и да се приберат с тях у дома си. Няма „маловажни“ престъпления. Всеки, който е откраднал – 5 лв. или 5 милиона – трябва да бъде наказан. Искаме бърз процес и справедлив процес. Трябва да обърнем принципа – не пострадалият да се мъчи да получи справедливост, а престъпникът да бъде преследван и наказан.

В икономиката – също сгрешен модел. Много малки и средни фирми на ръба на оцеляването. Българските производители и бизнес са поставени в позицията на подизпълнител да чакат трохи от огромните средства, разпределяни на няколко големи фирми. А българският малък и среден бизнес трябва да създаде трайни работни места и по-високи доходи.

Спортът – отново никаква представа кое е важно и кое възможно и необходимо. Цветанов казва – спортни салони във всички училища. Аз казвам – стандарт за спортна инфраструктура във всяко училище. Всяко училище трябва да има двор, пригоден за спорт, и децата трябва да имат повече часове по спорт навън, ако искаме да говорим за здрави и със спортни навици български деца. Спортните съоръжения и зали са за голямите спортни състезания. Аз казвам – стандарт за спортна площ към всяка община, за да има за хората зали, терени за спорт, басейни и всеки човек да може да спортува.

За олимпийският ни спорт – всяка програма сега се разписва само за един олимпийски цикъл, което не дава възможност за ефективна подготовка и постигане на добри резултати. Необходимо е това да става поне за два олимпийски цикъла напред. За да може всяка федерация, всеки клуб да има сигурност, че ще получава необходимите средства, за да се планира подготовката и да се постигнат определените цели. И тази подготовка трябва да се контролира – не както сега от чиновниците от министерството, а от професионално ръководство, съставено от утвърдени специалисти и професионалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!