81 четения

Даниела Арабаджиева, кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ: „Каузата ни е грамотни и възпитани в национални ценности българи”

ОБРАЗОВАНИЕТО Е ПРИОРИТЕТ ЗА ДАНИЕЛА АРАБАДЖИЕВА, ДИРЕКТОР НА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „МАКСИМ РАЙКОВИЧ” В ЛЯСКОВЕЦ. Това именно е причината тя да повярва и да се довери на политическа партия ГЕРБ, за която да бъдат българчетата грамотни и възпитани в национални ценности, е главна задача. Заради тази кауза на партията г-жа Арабаджиева е приела да влезе в листата на ГЕРБ, в която е под номер шест. Тя е директор вече две години и два мандата е председател на Общинския съвет в Лясковец, а е съветник от 2007 г. Познава проблемите на образованието и като педагог, и като администратор.

„Трябва да се повиши статутът на учителя. Педагозите имат нужда да станат обществено по-значими фигури, имат нужда от тази помощ от държавата, за да си върнат авторитета. Знам, че звучи твърде емоционално и че обществото смята, че авторитетът зависи само от нас, но в основата са законите и правилата. Учителите имат нужда от повече права, за да се справят с дисциплината в училище. Дисциплината е сериозен проблем и ако не вземем мерки, неграмотните деца ще стават още повече. Просто нещата са свързани”, казва Даниела Арабаджиева.

Тя е категорична, че училищата, органите на реда и социалните служби трябва да работят заедно. Това ще се отрази и върху дисциплината, и върху многото отсъствия, особено сред една определена група ученици.

„Родителите, които не пускат децата си на училище, трябва да бъдат санкционирани. Но също и тези, които допускат децата им да трупат неизвинени отсъствия. Сега ние се въртим в омагьосан кръг. Констатираме отсъствията, нанасяме ги в дневниците и това е. Да, има глоби, но тези глоби не са наше правомощие. Ние само можем да подадем сигнал до общината, откъдето трябва да глобят родителите. Но няма какво да се лъжем, родителите не плащат тези глоби”, признава директорката и кандидат за народен представител.

Този омагьосан кръг може да бъде прекъснат, ако ГЕРБ получи възможност да реализира управленската си програма, в която са заложени механизми със справяне и с отсъствията, и с лошата дисциплина. Освен това трябва да бъдат направени нови стандарти, особено там, където те се разминават със Закона за училищното и предучилищното образование.

ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ ВЕЧЕ ИЗИГРАХА СВОЯТА РОЛЯ. ТЕ НАУЧИХА ДИРЕКТОРИТЕ ДА БЪДАТ МЕНИДЖЪРИ, КОЕТО Е УСПЕХ. „Но вече трябва да бъде променено финансирането на училищата. Това също е начин да се противодейства на лошата дисциплина. Когато спрем да повтаряме тази максима, че парите следват ученика, значи учителите наистина са получили повече права и са се изкачили стъпало нагоре в обществената стълбица”, категорична е г-жа Арабаджиева. Тя обаче е убедена и в това, че родителите са тези, които първи започват да възпитават децата си, и от това как те се държат с тях вкъщи зависи как децата се държат в училище. „Затова намесих социалните служби, когато заговорихме за дисциплината. А и темата за бюджета, защото в момента аз например не мога да отделя средства, за да назнача психолог в училище, а все повече деца имат нужда да се доверят на някого, да поговорят, да споделят това, което не могат да кажат на родителите си по различни причини”, обяснява още Даниела Арабаджиева. И веднага признава, че въпреки всички проблеми тя всеки ден влиза с любов и усмивка в училище. Казва, че обича работата си и децата, които виждат в нея приятел и човек, на когото могат да се доверят.

„Не ми е безразлично какво се случва в образованието, на което съм посветила живота си, затова съм част от ПП ГЕРБ. Ангажиментите, които партията поема към нашето съсловие, ме амбицират още повече, защото смятам, че тук мога да бъда полезна. Всичко можем да постигнем, когато имаме добре образовани и мотивирани хора”, убедена е г-жа Арабаджиева.

ОСВЕН ЧЕ РЪКОВОДИ УЧИЛИЩЕ, ДАНИЕЛА АРАБАДЖИЕВА РЪКОВОДИ И ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ЛЯСКОВЕЦ. Казва, че двете позиции много си приличат, защото и на двете места работи с хора. Е, в Общинския съвет дисциплината развалят пораснали вече хора, които още по-трудно се ръководят, но тя не обича да се предава. Вярва в себе си и в това, че може да взима и трудни решения, когато това се налага, затова не отстъпва, когато е убедена в правотата си. А и има сигурен помощник в лицето на кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова. „Женски екип сме и подхождаме към много от проблемите по женски – опитваме се да обединяваме, да постигаме консенсус и го правим без груба сила. Получава се”, усмихва се Даниела Арабаджиева. После признава, че си има тайни и похвати, с които да тушира острите проблеми в Общинския съвет, обаче ги пази в дълбока тайна, за да успява всеки път да изненадва мъжете общински съветници, когато те са твърде непримирими един към друг.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

3 коментара за “Даниела Арабаджиева, кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ: „Каузата ни е грамотни и възпитани в национални ценности българи”

 • 14.03.2017 в 14:23
  Permalink

  Ето това е смисълът на нашето съвременно общество. Ако няма култура и ценности едно общество губи нацията. Какво трябва за добар живот. Култура реализиране и сигурност.

  Отговор
 • 14.03.2017 в 20:51
  Permalink

  ама тая още ли е на работа ? Боже ,боже …

  Отговор
 • 02.11.2017 в 19:16
  Permalink

  То в Лясковец , щом си мазник и ходиш да четкаш освен да се развиваш друго няма . Долни и продажни !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!