14 четения

Кандидатите на „Нова република“ на среща с граждани на Дебелец

Родители на деца от Дома за медико-социални услуги подкрепиха водача на републиканците Иван Иванов

ТОВА Е ЧОВЕКЪТ, КОЙТО В ПРЕДИШНИЯ МАНДАТ НАПРАВИ МНОГО ЗА ДОМА ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИВАН ИВАНОВ ИМАМЕ БУС, който вози децата от Велико Търново и Павликени дотук, а част от нашите малки пациенти получиха безплатно стоматологично лечение в една от най-добрите български клиники”.

Така директорката на дома д-р Анелия Георгиева представи водача на „Нова република” в областта Иван Иванов, който прие поканата на родители за среща в Дебелец. С него отидоха и колегите му от листата Йордан Байчев, Елена Чамуркова, Виолета Белчева и Цветан Цветанов. Самата д-р Георгиева също е кандидат за народен представител от републиканците, като е под номер седем в листата.

В предишния мандат се опитах да работя честно и отговорно, още съм нов политик, но от дълго време преподавам политика. Мои студенти и приятели ми казаха – влез в политиката, аз ги послушах преди две години и както се казва, директно хванах бика за рогата – бях зам.-председател на парламента. Няма от какво да се срамувам, през цялото време се опитвах с много енергия да работя за областта. Специално към родителите на децата с увреждания имам силно вълнение и емпатия, защото съм клиничен психолог и знам колко силен е стресът в тези семейства”, каза Иван Иванов. По думите му, съответните институции често неглижират проблемите на децата със специфични потребности, а заради т. нар. „реформа” лекарите са принудени да бъдат повече администратори, вместо да са преди всичко хуманитаристи.

В лицето на персонала тук видях хора, които работят компетентно и със сърце, а това е модел как трябва да се предоставят социални и медицински грижи. Човещината, доброто в отношенията е в основата да градим държавата си. Питаха ме коя е книгата, която чета в момента. Казва се „Чувството за общност”. От целия ми политически опит виждам как доверието на хората в държавата се срива за сметка на отчуждението. Искам да повярвате, че в лицето на „Нова република“ имате приятели, свестни и отговорни хора”, посочи още Иван Иванов. Елена Чамуркова допълни, че бусът за дома е издействан от него при посещение на една от приемните му във Велико Търново, след като преди това директорката на дома е повдигала същия въпрос в приемните на депутати от всички големи партии. Д-р Анелия Георгиева пък каза, че социалната програма на „Нова република“ е с грижа за хората, а най-много й допада идеята за замяната на клиничните пътеки с диагностично свързаните групи.

От тук нататък думата взеха родителите. Те поставиха много проблеми на системата – как стои въпросът с осигуряването на родители, когато ТЕЛК-ът е 95%. Хората се интересуваха дали имат право на работа по трудов договор с такъв ТЕЛК и ако „да” – на колко часа. И още – може ли да наемат пенсионери за детегледачи, ако до тях не достига програмата „личен асистент”, имат ли право да ползват повече от предвидените в Кодекса на труда 45 дни болнични, ползват ли облекчения родителите на деца с уреждания при започване на работа и т.н.

Ние предвиждаме по-гъвкави възможности за работа. За целта се налагат промени в Кодекса на труда, който е от социалистическо време и не е адекватен на новите условия”, коментира Иванов. Той бе трогнат от една майка, чието дете е със 75% увреждания. Тя каза, че ще подкрепи „Нова република” заради мажоритарността на кандидатите, заради подкрепата към децата с уреждания и заради това, че в най-трудният момент за семейството й съпругът й е започнал работа в една от фирмите на Цветан Цветанов.

Докато бях народен представител, в приемните ми постоянно идваха хора с лични проблеми, но личните болки са проблем на държавата. В моето дружество за сто души работници отговарят трима човека администрация, а в държавата – за сто работници отговаря персонал от 40 човека. Така парите, вместо да стигат до обикновените хора, отиват за заплати на чиновници и бюрократи”, посочи кандидатът от „Нова република“ и подчерта, че единствената дясна алтернатива е за смяна на модела.

На срещата хората се вълнуваха още от темите за корупцията и съдебната реформа, санирането и по-високи доходи. Те обещаха подкрепа за „Нова република“ и призоваха гражданите да гласуват с номер 4 в бюлетината на 26 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!