17 четения

Клуб на бизнесмени и интелектуалци с предложение за бъдещия градски център

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА НАПРАВИ САМО ИНФРАСТРУКТУРАТА НА БЪДЕЩИЯ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР, А ОСТАНАЛОТО ДА ДАДЕ НА ЧАСТНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ, но предварително да направи проект за всички сгради с ограничение на височината и еднаква визия, например камък. Това е становището на великотърновския клуб „Патриарх Евтимий“, в който членуват интелектуалци и бизнесмени. Те ще го предоставят и на кмета Даниел Панов. „Туризмът и университетите са индустрията на Велико Търново, ако те спрат – спира всичко. Чувахме редица предложения за тази важна част на града, обявени бяха и конкурси за проекти. Ние също имаме мнение и то е да се направи по американски модел. Общината да реализира нов мост към университета и да оформи подходите, а останалото да се даде с конкурси на инвеститори, които да изпълнят сгради с точно определена визия – задължително фестивален център с огромна експозиционна площ, заведения, места за отдих“, разясниха Петър Стефанов и Антони Иванов. По техните думи именно по този начин са структурирани няколко американски града, които се пукат по шевовете от туристи. „Всеки ден там се случва нещо и има туристи. При нас трябва да стане същото – да идват заради музеите, експозициите, културните прояви, концертите. Трудно някой ще мине заради библиотека например, каквато е планирана тук“, убеден е Стефанов. Колегата му Антони Иванов пък апелира към тази територия да се подходи внимателно – така, както от Общонародния комитет за развитието на Велико Търново са постъпили по отношение на възстановяването на Царевец, паметника „Асеневци“ и други знакови места. „Могат да се направят национални конкурси за проекти, но не бива да превърнем старото военно в конфекция и там да има за всекиго по нещо!“, категоричен е Иванов.

С. МАРИНОВ

6 коментара за “Клуб на бизнесмени и интелектуалци с предложение за бъдещия градски център

 • 14.03.2017 в 14:32
  Permalink

  Точно с американски градове трябва да се сравняваме…там жилищните части не са така нагъчкани като при нас, разстоянията и мащаба са други.

  Пък като са рекли да е като в американски град да направят един парк като Сентръл парк в Ню Йорк, и без това във Велико Търново липсват достатъчно зелени зони.

  Отговор
 • 14.03.2017 в 15:05
  Permalink

  Това е може би най-смисленото нещо изказано по тази наболяла тема. Въпроса е обаче дали ще доживеем да видим един наистина впечтляващ градски център някой ден, център по който като се разхождаш, да изпитващ гордост,че си се родил тук, който да е притегателно място за туристите, това с оная стъклена библиотека наистина е уникална простотия, видите ли щото за нея можело да се отпунат пари и хайде да изпляскаме една централно ….

  Отговор
 • 14.03.2017 в 15:31
  Permalink

  Ще бъде фатална грешка, ако там не се направят подземни 2-3 нива за минимум 2000 парко места. Каквито и качества да има отгоре новият център, без тях от долу, всичко ще е обречено на неуспех !

  Отговор
  • 14.03.2017 в 15:49
   Permalink

   Oooo zadyljitelno golqm podzemen parking u da nqma naspirali koli po taka ili inache tesnite ni ulichki

   Отговор
 • 14.03.2017 в 16:33
  Permalink

  Някои идеи за публично-частни проекти в новия градски център:
  – сутрешно културно събитие: бой в кална локва между млади студентки
  – басейн с пирани (предоставят се безплатни месечни карти за общински служители)
  – целодневно офроуд шоу „Царете на калта“
  – и най-технологичната идея е състезанието с „паяци“ – Кой ще тормози повече работещите в центъра на града? Първа награда – 3 кутии синя боя за безразборно маркиране на още сини паркоместа! Втора награда – свободно ползване на скоби за допълнителен цял 1 час!

  Отговор
 • 14.03.2017 в 23:41
  Permalink

  Архитектура – класическа
  Материал – камък
  Подземен паркинг – задължително

  Без модернистични стъклени изцепки! Това е старинен туристически град!!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!