124 четения

С 15 хил. лв. потягат района на Хотнишкия водопад и екопътеката

Кметът Десислав Йорданов „Обмисляме входна такса, за да има средства за постоянна поддръжка“

ВЪВЕЖДАНЕТО НА СИМВОЛИЧНА ВХОДНА ТАКСА ОТ ЛЕВ ИЛИ ДВА ЗА ВСЕКИ ПОСЕТИТЕЛ ЗА НАЙ-ПОСЕЩАВАНИЯ МЕСТЕН ЕКООБЕКТ- ХОТНИШКИЯ ВОДОПАД И ЕКОПЪТЕКАТА, е предложил на Община Велико Търново кметът на Хотница Десислав Йорданов. той е категоричен, че само така могат да се набират средства за уникалната природна забележителност, заради която идват хиляди хора. „Давам пример с Крушунските водопади и всички забележителности в община Ловеч. За тях има подобни такси и това е нещо нормално. В момента с ограничен ресурс ние почистваме, поддържаме и създаваме удобства на мнозинството посетители, някои от които са доста недобросъвестни. Говорим за символична такса, а не за крупна сума, която да отблъсне туристите“, коментира пред „Борба“ Йорданов. За въвеждането й той чака решение на Общинския съвет и кмета Даниел Панов.

15 ХИЛ. ЛВ. ЩЕ КОСТВА ТАЗИ ГОДИНА РЕМОНТЪТ НА ЕКОПЪТЕКАТА. Парите са изцяло от общинската хазна. С тях ще се освежат дървените конструкции и парапетите по протежението на пътеката, ще се подменят мостовете и ще се оформи пространството около водопада, което е любимо място за пикници. С въвеждането на минимална входна такса Йорданов се надява да оформи и паркинга. Според местния управник изоставената странноприемница е един от големите проблеми за екообекта, тъй като е опасна и е точно на самия вход. „Издал съм предписание за събаряне, но дълго време наследниците на имота се съдиха и никой не реагира. Кметът на община В. Търново има правомощия по Закона за устройството на територията да я премахне, след като собствениците не го правят“, обяснява кметът на Хотница. Той припомни, че някога имотът се е стопанисвал от туристическия съюз, сградата, която е била база за отдих, е върната на наследници, които сега не могат да се разберат кое точно на кого е и кой да поддържа.

НЕОТДАВНА 5 ХИЛ. ЛВ. ДАРЕНИЕ ЗА ПРИРОДНИЯ ФЕНОМЕН Е ДАЛА РАЙФАЙЗЕНБАНК. „Грижим се за водопада и екопътеката, изградили сме множество кътове за отдих, които трябва да се поддържат. Смятаме, че е нещо нормално да се сложи такса, с която да си помагаме. Интересът е голям и посетителите се увеличават”, убеден е Йорданов.

Средствата, които се влагат тази година, отиват за реконструкцията на чешма, която се намира над каньона и на екопътеката, както и за поставянето на нови указателни табели и кошчета за отпадъци. Ще бъдат направени още кътове за отдих и пикник.

Предстои и изготвянето на специализирани информационни брошури, като амбицията на хотничани е тяхната природна забележителност да се утвърди като основен туристически маршрут за Централна Северна България. Кметът Йорданов припомни, че Хотнишкият водопад, или наричан още „Кая Бунар”, е едно от онези кътчета в България, които разкриват в пълния блясък красотата и уникалността на българската природа. Това е малък оазис, който си заслужава да се види.

Водопадът е висок около 30 метра и пред него има образувано бистро и леденостудено язовирче. Къпането във водопада е забранено, но никой не може да спре посетителите да се възхищават на това райско кътче.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 коментара за “С 15 хил. лв. потягат района на Хотнишкия водопад и екопътеката

  • 15.03.2017 в 9:50
   Permalink

   Хаха 🙂
   Питах един съсед от новите граждани и той ми обясни, че „потягам кочина“ е често използван израз и означава нещо като годишен технически преглед и малък ремонт на кочината 🙂
   Та сигурно „потягам района“ е нещо подобно. 🙂

   Отговор
 • 14.03.2017 в 21:43
  Permalink

  Кмета да си оправи селото​! Водопада не е ничий за да прави бизнес от него .Неговата красота се крие в дивата природа, необятността и тишината . Никой няма нужда от други екстри.

  Отговор
  • 15.03.2017 в 11:01
   Permalink

   Ти от собствената си черупка излизал ли си? Ходил ли си в чужбина? Имаш ли идея какви са там входните такси?

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!