77 четения

Учредяват Съюз на овцевъдите в Европа

СЪЮЗ НА ОВЦЕВЪДИТЕ В ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ УЧРЕДЕН ПРЕЗ МАЙ В АРБАНАСИ. Това обяви Симеон Караколев – председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България. В съюза ще участват съсловни фермерски организации от 12 държави, без значение дали страните са членки на ЕС, или не. Учредяването на новата организация ще е по време на VI Национален събор на овцевъдите, който се провежда ежегодно в района на Петропавловския манастир.

„Подобно обединение на овцевъди не е имало досега в Европа. Структурата ще е със седалище в Брюксел и ще отстоява интересите на овцевъдите не само на България, но и на цяла Европа, за да не се случват подобни недомислици като Наредба 3”, заяви Симеон Караколев. Той посочи, че по време на конференцията в Арбанаси организациите ще излязат с декрет, с който ще уведомят европейските структури за създаването на браншовата организация.

В момента асоциацията кандидатства с проект за 1,8 млн. евро по европейската програма „Хоризонт 2020” за технологии и иновации за създаване на интернет платформа за овцевъдството – Euroean sheep network, която ще е единствената подобна в света. Очаква се решението на Европейската комисия да излезе в края на юни.

„Платформата ще представлява географска информационна система, чрез която всеки ще има възможност да локализира фермите в съответна държава. В нея ще има информация за броя на животните в дадена ферма, от каква порода са, какво е потреблението на месо и млечни продукти в определена държава, каква е пазарната им цена, какви са заболяванията по животните. Ще бъдат публикувани и научни разработки и трудове”, обясни Симеон Караколев. В проекта ще участват и партньорски организации от Англия, Унгария, Чехия и Грузия.

НАД 300 ИЗЛОЖИТЕЛИ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧАТ В ОВЦЕВЪДНИЯ СЪБОР

Тази година той ще се проведе не на Гергьовден, както обикновено, а на от 12 до 14 май. Очаква се в него да се включат над 100 животновъди с над 700 животни – породисти овце, кочове и агнета, кози, коне и месодайни говеда. Ще има също много изложители и занаятчии, като за първи път ще гостуват фермери от Ирландия и Босна.

Отново ще се проведе националният фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, който миналата година събра над 2300 участници, а 300 деца се включиха в конкурса за рисунки, посветени на овцевъдството. Тази година, освен всички раздели във фолклорния конкурс, е добавено и „Гергьовско надиграване” – състезание за непрофесионални фолклорни състави.

В музейната експозиция по време на събора ще бъде представена и изложба със снимки на фотографа Асен Великов, който е запечатал моменти от най-големи фолклорни събития в страната, сред които Националния събор на овцевъдите и събора в Рожен.

Традиционно в програмата на събора са включени състезания и демонстрации за доене, стрижба и обезкостяване, народни борби, кулинарно шоу, нестинарски игри и други забавления.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *