8 четения

Биоземеделци се стягат за протест, заради спрения прием на заявления за субсидии

БИОПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ СТЯГАТ ЗА ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ЗАПОВЕДТА НА ЗЕМЕДЕЛСКИЯ МИНИСТЪР ЗА СПИРАНЕ НА ПРИЕМА НА ЗАЯВЛЕНИЯ по мярката за биологично земеделие. Тя бе издадена на 18 февруари, ден преди началото на кампанията за подаване на заявления за подпомагане по схемите за директни плащания и мерките на площ по Програмата за развитие на селските райони. Това предизвика гнева на биопроизводителите, които се заканиха да излязат пред земеделското министерство.

„В тази връзка излязохме с декларация, която вече е внесена в Комисията по земеделие към Европарламента от немския евродепутат Алберт Дес след визитата му в България”, уточни Петранка Гагова, биопроизводител от областта и член на българска асоциация „Биопродукти”. Според нея издаването на подобна заповед е недопустимо и поставя пред свършен факт стотици биоземеделци, които са направили своите разчети, вложили са средства за сертификация, подготовка на земи, закупуване на семена и разсад, калкулирайки бъдещото получаване на субсидии. Тази ситуация поставя в неравностойно положение и тези биофермери, които тази година приключват ангажиментите си по мярка 214 и няма да могат да получават вече субсидии по новата програма, за разлика от колегите си, които са приключили през 2015 или 2016 година. Животновъдите обявиха, че и те

ще подкрепят протеста.

Весела БАЙЧЕВА

3 коментара за “Биоземеделци се стягат за протест, заради спрения прием на заявления за субсидии

 • 15.03.2017 в 13:48
  Permalink

  Само точат пари тзи биоземеделци-един лешник не са произвели ама вземат по 240лв на декар . В Златарица една от Русе има 3000 декара ,друг 300. Сега сметнете колко субсидия взема на година а разходи няма защото нито поливат ,нито торят, нито копаят…нищо не правят.Даже и продукция не събират !

  Отговор
 • 15.03.2017 в 17:29
  Permalink

  Но комент.!!!! Но всяко начинание трябва да се стимулира. Не вярвам всички да са кръшкачи. Нали има контрол. Ще ги проверят на пролет после на лято и на есен да се види колко продукция изкарват.

  Отговор
 • 15.03.2017 в 21:28
  Permalink

  Би следвало тези, които получават субсидии за ферми, биоземеделие, да се проверяват какво в крайна сметка произвеждат и как всъщност инвестират получените субсидии. Не както например в Миндя-има едни фермери баща и син , които отглеждат кози и които за 5-6 години от толкова много получени субсидии, са оставили козите да мизерстват в една съборетина близо до пътя Елена-Г. Оряховица. То ако знаят от някоя организация за защита на животните как живеят тия кози, ни субсидии, ни кози ще им останат. Но заради корупцията на всяко едно ниво, на никой не му дреме.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!