8 четения

„БСП за България“ ще създаде аграрна полиция

Подобряване на живота на хората във Великотърновския край е една от основните ми цели, за които ще работя в следващото Народно събрание. Увеличаване на доходите и даване на перспектива, за да останат да живеят и работят тук, а не на гурбет. Смятам, че това може да стане с промяна на икономическия модел. Но за да го сменим, трябва да спечелим изборите на 26 март. Моделът – „един човек – една партия“ показа вече своите пагубни резултати. Това каза Весела Лечева – водач на листата на коалиция „БСП за България“ в IV МИР Велико Търново, която беше на среща разговор с хората в с. Козаревец, община Лясковецq заедно с кандидата за народен представител от района Андрей Картунов.

Моят дядо е имал около 300 декара и е успял да отгледа и изучи шест деца. Едно от тези деца е баща ми. „Колко днешни земеделци могат да се похвалят с такова нещо“ – попита Весела Лечева. Не могат, защото десетина семейства държат над 80 процента от българската земеделска земя. Те казват какво да се сее, какво да се произвежда. Съответно 80 процента от огромните земеделски субсидии отиват при тях, заяви Весела Лечева.

Не смятам за нормално да ядем македонски домати, турски чушки, полски картофи и замразено ирландско месо. На българското земеделие и животновъдство се гледа само през призмата на субсидиите. Тези хора заслужават специалната грижа на държавата и ще я получат от нас. Ще създадем аграрна полиция, която, ако някой ти изоре нивата без твое съгласие, да можеш да го съдиш, сега това се влачи с години. ГЕРБ записаха в закона, че до 500 лв. щета не била от правен интерес. А в нашия регион кражбите са и земеделски. Аграрната полиция ще гарантира сигурността по селата, да могат да издават наказателен акт и престъпникът ще трябва да си търси интереса в съда. С други думи казано, ще обърнем чрез съдебна реформа принципа – пострадалият се пази от закона и държавата, престъпникът си търси правата. Той да чака с години решенията на съда, а не честните българи, каза Лечева.

Друг проблем, който знам, че ви вълнува, е размерът на пенсиите. Нашите изчисления показват, че са необходими 800 милиона лева, за да се направи осъвременяване на пенсиите. ГЕРБ отделиха 2 милиарда лева за саниране, а твърдят, че няма пари за пенсии. Затова ще направим така, че да намалим разликите между старите и новоотпуснати пенсии, смята Лечева.

Ще работим и за това вашите деца и внуци да останат да работят и живеят в България. Ще увеличим още тази година майчинството от 340 лева на 460 лева, колкото е минималната работна заплата. Ще разширим кръга от хора, на които държавата ще предоставя финансова помощ за началото на учебната година за децата от втори до четвърти клас, гарантира Лечева.

Ще премахнем и пръстовите отпечатъци – това унижение, което сме подложени всички ние като пациенти. Спешната помощ трябва да може да достига и до хората, които живеят в слабо населени или трудно достъпни райони, завърши Весела Лечева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!