24 четения

Даниел Панов прие посланиците на Финландия и Швеция

ТЕХНИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА ПОСЛАНИЦИТЕ НА ФИНЛАНДИЯ И ШВЕЦИЯ ПЕЕВИ БЛИНИКА И ЛУИЗ БЕРГХОЛМ ПРИСТИГНАХА НА ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЧЕРА. Кметът на общината Даниел Панов ги прие и разговоря с тях за възможности за установяване на партньорство между старата столица и градове със сходен профил от двете държави – университетски и туристически центрове с богато културно-историческо наследство. В разговора участва и председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов.

Даниел Панов представи богатата палитра от събития в сферата на културата и изкуствата, както и многообразието от забележителности и атракции във Велико Търново и общината. Той покани посланиците на Швеция и Финландия да посетят Международното изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе в периода 6 – 8 април, както и да гостуват по време на втория Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”, започващ на 7 юли и продължаващ два месеца.

Икономическият профил на Велико Търново и региона, рекордно ниската безработица, както и увеличаващият се инвестиционен интерес, бяха сред обсъжданите теми. Като особено благоприятстващи фактори бяха посочени големите инфраструктурни проекти на последното редовно избрано правителство – магистрала „Хемус”, която ще преминава на около 13 километра от старата столица, заедно с напредъка по проектирането на високоскоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград.

Високата образованост на населението, наличието на два утвърдени и реномирани университета, заедно с инвестиционната политика на местната власт, насърчаваща високотехнологични и екологични производства, бяха оценени също като големи плюсове на Велико Търново.

С. МАРИНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!