10 четения

Замяна на клиничните пътеки с диагностично свързани групи и електронно здравеопазване искат от „Нова република“

Водачът на листата Иван Иванов представи здравната и социалната програма на републиканците

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА СОЦИАЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ И ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПРАВА И БЮДЖЕТ НА ОБЩИНИТЕ, съкращаване на бюрокрацията и закриване на излишните партийни администрации в социалната сфера за сметка на хората, които работят на терен, са част от мерките в здравеопазването и социалната дейност, които „Нова република“ ще отстоява в следващия парламент.

Това каза на пресконференция вчера водачът на републиканците в областта Иван Иванов, който представи идеите в тези сфери на единствената дясна алтернатива. По думите му „Нова република“ е за строг контрол върху категоризирането на хора с увреждания и пълноценно подпомагане на включването им на пазара на труда. Акцент се поставя на социалното предприемачество чрез радикални данъчни облекчения, но само при доказани резултати. Необходимо е премахването на социалните помощи за лица, които системно отказват да полагат труд и да образоват децата си. Предвиждат се помощи за отглеждане на деца, но само за действително нуждаещи се семейства под формата на ваучери за храна, образователни потребности, облекло и лекарства. От „Нова република“ са за насърчаване на нуждаещите се семейства, които постигат успехи в образоването на децата си, с допълнителни помощи, както и за насърчаване на частната инициатива в трудовото посредничество.

„ФИЛОСОФИЯТА НИ Е ПРОСТИ И ЛИШЕНИ ОТ БЮРОКРАЦИЯ МОДЕЛИ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО НА МЛАДИ и нискоквалифицирани работници“, изтъкна още Иван Иванов. Той бе категоричен, че в комбинация с новата трудова политика, заложена в програмата за нова икономика, тези мерки ще доведат до включване на седемстотин хиляди нови работници в светлата икономика и пазара на труда. Но преди всичко – до общество, в което всеки има шанс за развитие и израстване въз основа на труда, учението и заслугите си.

„Ние, от „Нова република“, целим не само по-голяма удовлетвореност от здравната система, но и най-вече по-добри качествени показатели за здравето на нацията. Вярваме в основните европейски принципи в здравеопазването, а именно солидарност, свобода на избор, конкурентно начало, законност и социална закрила“, посочи зам.-председателят на 43-ия парламент. Това според него ще се случи с въвеждане на електронното здравеопазване с трите му основни компонента – медицинско досие, електронно направление и електронна рецепта. И още – модернизация на спешната помощ чрез обновяване на материалната база и повишаване на възнагражденията. Включване в дейността на екипи от парамедици, както и регламентиране на случаите на използване на спешна помощ и въвеждане на контролни механизми, предотвратяващи злоупотребите.

В ПО-СРЕДНОСРОЧЕН ПЛАН РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ПРЕДЛАГАТ РЕФОРМА ВЪВ ФИНАНСИРАНЕТО НА БОЛНИЧНАТА СИСТЕМА. Тя може да стане с прекратяване използването на клинични пътеки като метод за плащане на болниците и въвеждане на диагностично свързаните групи. Подготовка за демонополизация на Здравната каса и създаване на фонд, който гарантира изравняване на риска с цел недопускане на селектиране на пациенти според здравното им състояние.

В дългосрочен аспект от „Нова република“ ще работят за демонополизация на Здравната каса и за въвеждане пазар на осигурителните услуги, което означава гражданите сами да избират между конкуриращи се фондове. Нужен е и пазар на доставчиците на здравни услуги, т.е. здравноосигурителните фондове избират с кого да сключват договор.

„Ние, от „Нова република“, вярваме, че всеки човек има своите отговорности, а общността е солидарна към болните и страдащите. Основната ни цел е приобщаването на всички членове на българското общество към неговото развитие и благоденствие. Разграничаването на действително нуждаещите се хора от култивираните от партиите общности от избиратели е възможно само след децентрализация и създаване на пряка връзка между социалните служби и хората в нужда“, подчерта водачът на „Нова република“ Иван Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!