65 четения

Зъболекар демонстрира как действат кока-колата и енергийните напитки на зъбите

Американски зъболекар демонстрира как действат кока-колата и енергийните напитки на зъбите, пише в. „Дейли мирър“.
Доктор Том Биърман, който е на 34 години, направи опит със свои собствени зъби. Около 20-годишна възраст мъдреците му са били отстранени с операция и родителите му ги запазили вкъщи. Той постави единия зъб в бутилка с известна енергийна напитка, друг – в шише с кока-кола, третия – в диетична кола, и последния зъб потопи във вода. След две седмици видя резултатите: мъдрецът в кока-кола беше почти почернял, този, поставен в диетична кола, „не се промени много, но определено беше оцветен“. От зъба, потопен в енергийната напитка обаче, се бяха отделили парченца от емайла и отдолу се показваха розови и ръждиви петна.
Киселинните напитки най-често са виновникът за изтъняването на емайла, който е най-устойчивото вещество в човешкото тяло.
„Емайлът на този зъб се е разпаднал, енергийната напитка е много по-разрушителна за него от кока-колата. Още по-обезпокоителното е, че това беше вариантът на питието без захар „, каза д-р Том Биърман.
Негативното влияние на кока-колата върху зъбите е доказано още през 1950 г. от проф. Клайв Маккей от Корнелския университет. При експеримента си той постави човешки зъб в чаша с напитката за една нощ и го откри напълно разрушен.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!