10 четения

Валентин Ламбев: „Изборите на 26 март са съдбовни, защото искаме промяна“

Проблемите на българското общество трябва да бъдат решавани днес и сега. А те са доходи, икономика, образование, здравеопазване и национална сигурност. Това заяви кандидатът за народен представител от коалиция „БСП за България“ в IV МИР Велико Търново Валентин Ламбев на среща с граждани в град Килифарево.

От началото на тази предизборна кампания нашите опоненти от ГЕРБ говорят, че слагат своя фокус върху хората. Защо обаче не го направиха досега? Защо похарчиха 2 милиарда лева за саниране само на 2% от наличния сграден фонд при оскъпяване до 5 пъти? Защо чиновниците в МВР са повече от редовите полицаи? Защо строиха само магистрали?

Ние предлагаме хората с по-високи доходи да плащат и по-високи данъци, защото това е справедливо. В програмата сме записали, че всеки, който получава месечно 10 хиляди лева и повече, да плаща 20% данък.

Ще подкрепим и младите работещи семейства чрез въвеждане на семейно подоходно облагане. Ако имат едно дете, месечният данък на работещите родители ще бъде намаляван с 50 лева. Ако имат две деца, тогава намаляваме с още 50 лева и така всеки месец в семейството ще остават общо 100 лева.

В икономика също предвиждаме подпомагане на младите хора, които искат да започнат свой бизнес. Предвиждаме за две години той да бъде освободен от плащане на данък. Като човек, който се занимава с бизнес, знам, че и българските, и чуждите фирми изпитват сериозни затруднения при намиране на работници със съответните професионални знания и умения. Затова активно ще се включа в изработването на национална карта „Образование – икономика“, която сме включили в предизборната си програма. В изработването на тази карта ще бъдат включени представители на държавата, общините и бизнеса. Ще бъдат планирани кадрите, подготвяни от професионалното и висшето образование, така че да отговарят, при това дългосрочно, на потребностите на икономиката и пазара на труда. И освен това при това планиране да бъдат отчетени и различните регионални потребности. Задължително е бизнесът да участва със свои прогнози за нуждите на пазара на труда и в определянето на необходимите кадри за обучение във висшите училища. Това включва и утвърждаване на държавна поръчка в университетите, основана на това планиране, както и безплатно обучение на студентите по приоритетни специалности в рамките на държавната поръчка. Необходим е и нов закон за професионалното образование. В него трябва да бъде регламентирано участието на бизнеса на няколко нива – ранна професионална ориентация на учениците, финансови стимули за бизнеса, когато приемат ученици на стаж в реална работна среда, и др.

„Всички избори са важни, но тези на 26 март са съдбовни, защото съм убеден, че всички искаме промяна и ще я постигнем право в десетката“, убеден е Валентин Ламбев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *