6 четения

Водачът на „Нова република” в областта Иван Иванов: „Етър” трябва да стане устойчив проект, а не да зависи от нечия хрумка“

Иван Иванов е сред хората, които в последните години са близки до „Етър“. Зам.-председателят на 43-тото Народно събрание често може да бъде видян на стадион „Ивайло“ и за разлика от други политици, не само по време на предизборни кампании. Той е сериозно ангажиран със спорта, а през миналия мандат бе инициатор на няколко форума по темата. В понеделник, 20 март, от 13.00 ч. в хотел „Премиер“ във Велико Търново „Нова република“ прави национална кръгла маса по проблемите на спорта и физическото възпитание в учебните заведения.

„Винаги съм бил луд фен на „Етър“ и когато мога, присъствам на мачове. От малък съм израснал на „Ивайло“, помня как стадионът беше пълен дори 3 – 4 часа преди мач, когато идваха „Левски“ и ЦСКА. Винаги съм бил част от цялата атмосфера и сега ми е тъжно от ситуацията, защото даже и да завършим с шанс за Първа лига, клубът не се дижи добре. Прекалено малко пари се отделят от общината, бизнесът също може да се ангажира да помага много повече“, смята Иванов. „Започва се с промени, но в един момент се спира и не можем да затворим кръга“, казва водачът на „Нова република“. Според него основните цели са ясни – детско-юношеският футбол, спортни бази, а оттам и представителен отбор. За съжаление обаче, в България се налага друг модел – с купуване на футболисти, най-често чуждестранни, с цел комисиона и препродажба. От това обаче страда детско-юношеския футбол, защото децата не могат да растат и да влизат в мъжките отбори. Футболът за подрастващите у нас е тотално занемарен. Добрата новина е, че във Велико Търново школата се възстанови благодарение на Александър Нанков, но пък няма достатъчно добри спортни бази.

„Това ми беше болката през двете години, когато бях народен представител, че натисках, но не ми стигнаха силите да прокараме проекта за терена до Спортното училище. Той обаче е поне двойно завишен финансово и това е една от причините. Проектът за тренировъчно игрище до стадиона ще стане, но е нужна воля от всички търновски депутати. Призовах ги още в предишния парламент да се съберем и да работим заедно по три приоритета – АМ „Хемус“, спортни бази и летището в Горна Оряховица“, споделя Иван Иванов. И допълва, че от „Нова република“ и лично от негово име няма да се правят компромиси в следващия палламент.

„Децата от школата на „Етър“, сред които е и моят племенник, са постоянно с травми, с болки в краката. На такива терени не се изграждат футболисти“, смята още Иванов. По думите му, победата на „Етър“ над „Септември“ е чудесна. Радващо е първото място, но трябва да се работи с визия, а не клубът да е „асансьор“ между Първа и Втора лига. Нужна е такава организация в клуба, в която общината да помага, изисквайки от държавата да бъдат оправени базите, отделяйки средства за клуба поне за минимума, но и да дава възможност предприемачите да финансират. Защото „Етър“ е лицето на целия град. Общината държи 51%, но всеки, който иска да помага, трябва да е добре дошъл. „Етър“ трябва да бъде единна проекция между интереса на местната власт и местния бизнес, който през клуба да рекламира собствения си продукт и да допринася за града. Да има механизъм, при който клубът да е независим от това кой идва и си отива от властта. Да има гарантиран бюджет от общината, но и бизнесът да има интерес да се включва. Когато се развива детско-юношеският футбол и се оправят базите, вече се затваря цикълът и „Етър“ ще стане устойчив проект, а не както често стават нещата у нас – хрумка на някой кмет или бизнесмен“, обяснява Иванов. И твърди, че клубът трябва да се върне към формулата от началото на 90-те години, когато беше най-успешен.

В ПРОГРАМАТА НА „НОВА РЕПУБЛИКА“ ЗА СПОРТА ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ Е СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ РЕАЛНО ДА ЗАРАБОТЯТ. В момента едва 4% от хората членуват в такива, но пък има над 5000 клуба, като в 90% от тях членуват между 1 и 3 човека?! Очевидно е, че се правят клубове, за да се търси самоцелно финансиране, а не да се развива спортна дейност. Нужен е нов закон за спорта, като в центъра му се поставят общините“, казва още Иван Иванов.

Един коментар за “Водачът на „Нова република” в областта Иван Иванов: „Етър” трябва да стане устойчив проект, а не да зависи от нечия хрумка“

  • 16.03.2017 в 13:08
    Permalink

    Етър трябва да се поеме от човек обичащ футбола и богат. Хрумките са на политиците.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!