18 четения

Времето от 17 до 23 март: Постепенно затопляне, към средата на следващата седмица до 20 градуса

През нощта облачността временно ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад. Минималните температури ще бъдат между 2 и 5. За района на В.Търново се очаква минимална температура около 4 гр. През по-голямата част от деня ще има променлива облачност с временни увеличения до значителна и на места са възможни слаби превалявания от дъжд. Късно след обяд и вечерта облачността ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. Максималните температури ще бъдат между 10 и 13, за В. Търново около 10 гр. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 24.3 гр. през 2001 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 7.0 през 1990 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 26 минути и ще залезе в 18 часа и 26 минути. Фаза на Луната: пет денонощия след пълнолуние.

В събота през по-голямата част от деня се очаква време с променлива облачност и слаб до умерен вятър от югозапад. Вечерта и през нощта срещу неделя облачността ще се увеличи и на места ще превали слаб дъжд. В неделя ще има значителна облачност със слаби превалявания от дъжд на места. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. В понеделник над северозападните райони на Северна България ще преобладава време с променлива облачност. Над централните части на Северна България облачността ще бъде предимно значителна и на места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. Във вторник се очаква време с незначителна облачност до ясно и ще бъде почти тихо. В сряда и четвъртък ще бъде облачно, с превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.

През периода се очаква постепенно повишение на температурите. В петък минималните температури ще бъдат между 2 и 5. Максималните ще бъдат около 10 – 13. В събота минималните температури ще бъдат между минус 2 и 1. Максималните ще бъдат около 14 – 17. В неделя се очаква краткотрайно захлаждане – минималните температури ще бъдат между 2 и 5, максималните около 9 – 12. През втората част от периода – от понеделник до четвъртък, минималните температури ще бъдат между 5 и 8, максималните между 15 и 20.

Над западните и централните части на Стара планина в петък облачността ще се разкъса, но често ще бъде значителна и на места са възможни слаби превалявания от дъжд и сняг. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. В събота през по-голямата част от деня ще има променлива облачност и ще духа силен вятър от северозапад. В събота вечерта облачността ще се увеличи до значителна и през нощта срещу неделя на места ще превали дъжд и мокър сняг. Ще духа силен вятър от запад-северозапад. В неделя ще има значителна облачност с превалявания от дъжд и сняг. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. В понеделник облачността ще се променя динамично, временно ще се увеличава до значителна и на места в централните части на планината ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Във вторник ще преобладава време с незначителна до променлива облачност и силен вятър от юг-югозапад. В сряда и четвъртък ще бъде облачно, на места с превалявания от дъжд и силен вятър от южната четвърт. Максималната температура на 1200 м в петък ще бъде около минус 1 – 0. В събота ще се повиши до 3 – 5. В неделя се очаква временно захлаждане и максималната температура на 1200 м ще бъде около минус 1 – 0. От понеделник до четвъртък максималната температура на 1200 м ще бъде около и над 6 – 8 гр. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!