14 четения

Досегашният спортен министър Красен Кралев във В. Търново: „Много искам да попитам БСП какво направиха в областта на спорта“

„Не може да искаме спорт на световно ниво, ако не се погрижим за децата. Затова за мен е от изключително значение изграждането на физкултурни салони във всяко едно българско училище. 300 училища у нас нямат такива салони, затова ГЕРБ предвижда през следващия си управленски мандат да се осигурят между 120 и 130 млн. лв. в тази насока.“ Това заяви във Велико Търново Красен Кралев, министър на младежта и спорта от втория кабинет на премиера Бойко Борисов. В старата столица Кралев се срещна с местни треньори и спортисти. Форумът бе иницииран от шестнадесетия в листата на ГЕРБ Георги Давидов, който е спортен експерт в Община В. Търново, а също и съдия в елитната ни футболна група. Участие в срещата взе водачът на листата на ГЕРБ за Великотърновски избирателен район Цветан Цветанов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново инж. Даниел Панов, кандидати за народни представители от ГЕРБ, титулувани спортисти, сред които световната шампионка по лека атлетика Антоанета Селенска и заслужили треньори като Лако Лаков, както и преподаватели по физическо възпитание.

„Две години нашето правителство трябваше да поправя глупостите, сътворени от правителството на Орешарски и БСП. Разплатихме заради тях над 6 млрд. лв. Това са пари, които можеха да отидат за образование, за спорт, за социални дейности. Сега ГЕРБ остави 1 млрд. лв., дано не са вече похарчени! Много искам да попитам БСП, като се води толкова социално ориентирана партия, какво направи в областта на спорта? Мога да докажа със снимки как по времето на Орешарски са правени детски площадки с плаващ асфалт за 150 000 лв., а ние за 50 000 лв. изграждахме площадки с европейска настилка, нови уреди и осветление”, допълни Кралев.

Пред присъстващите спортният ексминистър Красен Кралев не скри, че в училищата се подценява физическото възпитание. „С екипа на министър Кунева не успяхме да постигнем разбирателство по този проблем, а без синхрон между министерствата на спорта и образованието не може да се работи. Много от училищните директори не се отнасят сериозно към часовете по физическо възпитание, а в същото време ние отчитаме масово затлъстяване и заболеваемост при децата. Здравето на нацията е по-важно от битката за медали!”, беше категоричен Кралев, който заяви увереност, че при категорична победа на ГЕРБ на изборите в следващото управление този синхрон ще бъде постигнат.

Великотърновски спортни деятели благодариха за Спортното училище, открито от правителството на ГЕРБ, след като бе съсипано и затворено през 90-те години. Специално внимание Красен Кралев отдели на спортните училища, чието финансиране в момента също зависи от броя на учениците. „За да постигнат нужната бройка, директорите приемат деца, които нямат нищо общо със спорта. За да се случи промяна, тук също е нужен диалог с образователното министерство. Разговарял съм с водещите федерации у нас и те изразиха готовност сами да правят подбора на учениците в спортните училища”, обясни Красен Кралев.

Като друг основен приоритет в бъдещото развитие на спорта у нас Красен Кралев определи справедливото разпределение на средствата. 70 млн. лв. се отделят към настоящия етап за спорт у нас, като 30 млн. лв. от тях идват от Българския спортен тотализатор. „Като министър установих, че ние сме финансирали 67 федерации, от които едва ли има 27 с постижения. Затова ги редуцирахме до 44 с финансиране с ясни правила и условия”, подчерта Кралев.

Министърът на младежта и спорта от кабинета „Борисов 2“ подчерта, че през следващ управленски мандат на ГЕРБ във Велико Търново се предвижда изграждането на терена на Спортното училище с осветление и места за публика, както и създаването на спортни съоръжения на терена на бившата ледена пързалка.

„Аз искам да благодаря на Красен Кралев, че като министър направи така, че и в малките населени да има спортни площадки. Защото агресията в училищата се дължи именно на липсата на ангажираност към спорт от страна на учениците. За да има обаче повече пари за спорт, трябва да има стабилност в държавата и да няма дефицити. По времето на прехода бяха унищожени масовият и професионалният спорт, бе занемарена спортно-материалната база и никой не пое отговорност за това”, каза по време на срещата водачът на листата на ГЕРБ за Великотърновски район и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

Един коментар за “Досегашният спортен министър Красен Кралев във В. Търново: „Много искам да попитам БСП какво направиха в областта на спорта“

  • 16.03.2017 в 12:51
    Permalink

    Аз ще ти отговоря – направиха олимпийски шампиони – много преди 1989 г., и последният такъв през 2008

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!