9 четения

Посланикът на Япония беше гост на Велико Търново

Негово Превъзходителство закичи мартеницата си върху магнолията в центъра на старата столица

ПОСЛАНИКЪТ НА ЯПОНИЯ НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ШИНИЧИ ЯМАНАКА БЕШЕ ВЧЕРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Той се срещна с кмета на общината Даниел Панов и успя да разгледа малко от града, както и да си закачи мартеницата на най-символичното място в града – магнолията пред сградата на пощата. Това той направи по собствено желание, защото призна, че вече е видял щъркел и иска да спази българската традиция.

По време на срещата кметът подчерта много добрите възможности и потенциал, които Велико Търново и общината предоставят за съвместно сътрудничество както в областта на бизнеса, така и в сферите на културата, изкуствата, образованието и опазване, съхраняване и експониране на културно-историческото наследство.

Специално място в разговорите бе отделено на изключително добрите социално-икономически показатели на общината – засилен и нарастващ инвестиционен интерес, нови работни места, нива на безработицата, които са в пъти по-ниски от средните за страната, стратегическо географско положение, добра транспортна и комуникационна инфраструктура, добре образовани Japan4и квалифицирани специалисти.

Даниел Панов призна, че се надява партньорството с посолството на Япония да стане още по-активно, особено в културните събития.

„За един ден няма да успеете да видите дори част от нещата, които непременно трябва да видите във Велико Търново“ – заяви кметът. В отговор посланикът преразгледа плановете си, като не устоя на предложението да види уникалния аудио-визуален спектакъл „Царевград – звук и светлина“ и удължи престоя си в старата столица.

„Градът ви е сред водещите в България, заедно със София, Пловдив, Варна, и несъмнено е най-красивият и очарователен град“, каза посланикът, който вчера направи първото си посещение в старата столица. Тук г-н Яманака говори за добрите партньорски отношения на посолството на Япония с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, който за него е един от най-добрите центрове в България за разпространение на японския език, култура и традиции. Дипломатът потвърди, че Велико Търново е изключително популярна и желана дестинация в Европа за японските туристи, като практически всички включват града в маршрутите си на Стария континент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *