101 четения

Пътешествията на Данаил и котката Хайди

ДЕСЕТКИ МЕСТА В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СА ОБИКОЛИЛИ ДВАМАТА ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ – ДАНАИЛ НЕШЕВ И НЕГОВИЯТ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ КОТКАТА ХАЙДИ. Гоце Делчев, Боженци, Трявна, Шумен, Триград, Делчево, София, Батак, Рибново са малка част от местата, които двамата авантюристи са посетили. Независимо дали отсядат в хотел, къща за гости или в дома на приятели, навсякъде ги посрещат с усмивка. А една от любимите им дестинации са Родопите, където са открили много приятели. Всяка седмица горнооряховецът и Хайди поемат на път в търсене на нови приключения. И всяко от тях е споделено в профила на Хайди във Фейсбук, който Данаил й направил. „Пухкавелка – Любопиткова – Хайди” вече има близо 4000 приятели, а популярността й непрекъснато расте. В студените дни двамата пътуват с кола, но при първа възможност Данаил изкарва своята хонда, на която е приспособил специална клетка за котката. Направил й е дори прозорче, за да може да гледа и да се чувства удобно по време на големите пътувания. Отначало я слагал в малка раница отпред на гърдите си, но скоростта и вятъра не се понравили много на животинчето и затова му приготил местенце отзад на мотора. Всъщност пътешествията са само част от хобитата на горнооряховеца. Казва, че е фризьор, фотограф, сладкар, хлебар, воден спасител, масажист, а от 20 години работи като часовникар. Признава, че тръгва по стъпките на баща си, макар че плановете му били съвсем други.

kotka 2„Навремето моят баща казваше да науча занаят. Но не обичаше да стоя покрай него. Разбира се, в началото повече чупех, отколкото правех нещо, но първите часовници, които поправих, бяха в казармата. Там бързо ме научиха и постоянно ми носеха по нещо за ремонт”, разказва Данаил. Родом е от София, но през 1980 г. семейството му се мести от столицата във Виноград, за което не съжалява. По-късно се установява в Горна Оряховица, където отваря малко ателие в центъра на града. Често при него се отбиват близки и познати, които го знаят, че често пътува, за да поговорят. С охота разказва на всеки за местата, които двамата с Хайди са посетили. Запечатва всеки момент с фотоапарата, който е неизменна част от багажа. Признава, че фотографията му е слабост, защото му помага да търси и показва красотата – в природата, в ежедневието, в отношението с хората. Преди няколко години успява да подреди изложба от Родопите с над 600 снимки, която неговите съграждани посрещнали с голям интерес.

„Докато пътувам, се радвам на прекрасните гледки и природата, но най-голямото ми богатство е общуването с различни хора. Тези неща облагородяват характера на човека”, споделя горнооряховецът. Миналата година с мотор успява да стигне до Алпите и Карпатите. Но предпочита да странства из България, откривайки нейната красота и непознати кътчета.

КОТКИТЕ ОБИЧАТ СВОБОДАТА, КАТЕГОРИЧЕН Е ДАНАИЛ

kotka 3Съдбата го среща с Хайди преди по-малко от година. 10-месечната котка е родена във Варна, откъдето горнооряховецът отива специално да я вземе. На тази крехка възраст стопанинът й я хранил със спринцовки с мляко, което допълнително ги привързало един към друг. Котето е смесица межу персийска и ангорска порода, а името си Хайди наследява от своята предшественичка, също бяла и пухкава котка, с която Данаил живее цели 17 години. Тя пък е кръстена на малката героиня от книгата на Йохана Спири, която открива свободата и щастието високо в Алпите, разказва стопанинът й. Хайди е съкратено от Аделхайд, обяснява 44-годишният Данаил. Той е категоричен, че котките погрешно се приемат за домашни любимци.

„Те са набедени за домашни любимци, които трябва да живеят на затворено. А котките са изключително свободолюбиви, с приключенски дух, независими и интелигентни същества. Затворени у дома, те не са щастливи и се мъчат. Убедих се в това с предишната ми котка. Затова реших, че Хайди ще пътешества с мен и ще води моя начин на живот“, разказва Данаил. А първото им пътешествие е към дома – от Варна до Горна Оряховица. Следващото им по-дълго пътуване е до Шипка, откъдето са и едни от първите й снимки в профила. Оттогава всяка седмица двамата кръстосват страната с кола или мотор. Любимите й места в автомобила са на врата на kotka 4нейния стопанин или на задното стъкло, за да може да гледа навън. Двамата са ходили заедно и на два мотосъбора – в Рибарица и Кипилово, на които Хайди се превръща в истинска сензация въпреки шума и множеството от хора, разказва Данаил. Споделя, че не цели да се превърнат в звезди, а просто философията му е да живее така, че да му бъде интересно и да създава красиви спомени.

Весела БАЙЧЕВА

Снимки: личен архив

Един коментар за “Пътешествията на Данаил и котката Хайди

  • 23.07.2019 в 9:34
    Permalink

    Срещнах пухкавата Хайди в Ахтопол, прекрасна и мила

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!