143 четения

Търновци почетоха паметта на Емилиян Станев

ДВАМАТА ПОМ.-ДИРЕКТОРИ НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАДЯ СТАНЧЕВА И ПЛАМЕН ЕМАНУИЛОВ БЯХА СРЕД МНОГОТО ТЪРНОВЦИ, КОИТО вчера поднесоха цветя на гроба на Емилиян Станев. Първи пред големия търновец се поклониха шефката на къщата музей „Емилиян Станев“ Радка Пенчева и автори от старата столица. След това на гроба отидоха и учители, които работят в едноименното училище в старата столица.

„Емилиян Станев ни напусна на 15 март 1979 г. на 72 г. Още същата година беше взето решение за изграждане на музей на Емилиян Станев във Велико Търново“, припомня Радка Пенчева.

Къщата музей е построена на мястото на родната къща на писателя, където той е живял от раждането си през 1907 г. до 1922 г., когато семейството му се преселва в град Елена. Там се съхраняват вещи на писателя, архивът му, личната му библиотека с 1400 книги. Има зала за срещи, където посетителите могат да видят и филмите, направени по произведенията на писателя. В къщата музей се съхраняват и 10 часа записи с разговори на Емилиян Станев, правени през 1975 г. и 1976 г.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Търновци почетоха паметта на Емилиян Станев

  • 16.03.2017 в 14:58
    Permalink

    Не поставяйте реклами върху снимките, моля !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *